Miniladowarki Bobcat

20 lat Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Wszechnica Żywieniowa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW jest jedną z form upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu człowieka już od 1994 roku. Wykłady Wszechnicy mają charakter popularnonaukowy i odbywają się co miesiąc podczas roku akademickiego (9-10 rocznie, łącznie 185 od października 1994 do grudnia 2014 r.).

Tematyka wykładów jest zróżnicowana, przede wszystkim dostosowana do aktualnych problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, jak również do zainteresowań słuchaczy. Uwzględnia także problemy żywieniowe polskiego społeczeństwa lub wybranych grup społecznych. Między innymi omawiane są zagadnienia z zakresu: podstawowych wiadomości o żywieniu człowieka, fizjologii i dietetyki, technologii gastronomicznej,  towaroznawstwa, ochrony konsumenta, ekologii. Podejmowane są przy tym tematy trudne i kontrowersyjne, takie jak np. diety wegetariańskie czy żywność modyfikowana genetycznie.

Wykładowcami Wszechnicy są eksperci w danej dziedzinie - przede wszystkim pracownicy naukowi naszego Wydziału oraz innych Wydziałów SGGW (np. Wydziału Nauk o Żywności). Zapraszani są także specjaliści z innych placówek naukowych (np. Instytutu Żywności i Żywienia, Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej, Akademii Morskiej w Gdyni). W ciągu 20 lat na spotkaniach Wszechnicy wystąpiło 122 pracowników naukowych, a także kilku doktorantów i studentów.

Słuchaczami Wszechnicy są osoby w różnym wieku i o zróżnicowanym poziomie wiedzy żywieniowej. W spotkaniach uczestniczą osoby w wieku średnim i starszym, jak również młodzież szkół średnich (najczęściej o profilu gastronomiczno-hotelarskim i spożywczym), a nawet gimnazjalna. Uczestniczą w nich również pracownicy i studenci SGGW i innych warszawskich uczelni (m.in. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), a także dietetycy, lekarze, pielęgniarki i nauczyciele, podnoszący w ten sposób swoje kwalifikacje. Jedni przyjeżdżają regularnie, inni sporadycznie, jedni z Warszawy i jej okolic, inni z dosyć daleka, często w grupach zorganizowanych. Stąd też z myślą o osobach spoza Warszawy od roku 2011 spotkania Wszechnicy  transmitowane są przez internet w trybie on-line. Przeciętna frekwencja na wykładach wynosi ok. 150, a liczba odbiorców przez internet to kolejne 100 osób.

Dla słuchaczy Wszechnicy, poza wysłuchaniem wykładów, znaczącą korzyścią z udziału w spotkaniach jest możliwość konsultacji i wyjaśnienia własnych wątpliwości podczas dyskusji na forum spotkania, jak również w rozmowach indywidualnych z wykładowcami. Każdorazowo przygotowane są też materiały edukacyjne, zamieszczane także na stronie internetowej Wszechnicy (www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl).

 

W programie Spotkania Jubileuszowego:

1. Otwarcie uroczystości - Dziekan Wydziału prof. dr hab. Krystyna Gutkowska.
2. Wystąpienie JM Rektora SGGW.
3. Przedstawienie historii Wszechnicy - mgr Hanna Wysocka.
4. Wystąpienia gości.
5. Wręczenie okolicznościowych dyplomów.
6. „O smakowaniu słów” - prof. dr hab. Jerzy Bralczyk z Instytutu Dziennikarstwa UW.

 

Prof. dr hab. Jerzy Bralczyk jest językoznawcą, który obok pracy badawczej i dydaktycznej popularyzuje również wiedzę o języku polskim. Jest znanym ekspertem występującym w licznych audycjach radiowych i telewizyjnych oraz autorem kilku książek. Ostatnia pt. „Jeść!!!” zainspirowała nas do zaproszenia pana profesora Bralczyka na naszą uroczystość jubileuszową.

Tym razem usłyszymy o jedzeniu coś zupełnie innego niż zazwyczaj. Profesor Bralczyk opowie o nazwach wybranych produktów i potraw, omówi ich pochodzenie, przytoczy przykłady użycia w przysłowiach i powiedzeniach, dodając zapewne swój dowcipny komentarz. Zwróci też uwagę na brzmienie wybranych słów. A wszystko po to, by smakować słowa. Jest bowiem przekonany, że zastanawianie się nad nazwą potrawy zwiększa jej apetyczność.

Zapraszamy 4 grudnia 2014 r. (czwartek), godz. 17.00

 

Miejsce spotkania:

ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa,

Budynek nr 32 (zielony), Aula I/II

WSTĘP WOLNY

Transmisja on-line:

www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

Dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 503

Kontakt: mgr Hanna Wysocka

tel. (22) 59-37-004

e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl



Źródło: Rzecznik prasowy SGGW
Data dodania: 2014-11-28
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl