Azot w nawozie Azofol występuje w dwóch formach: 40% w formie amidowej – szybko działającej i 60% w formie polimeru cyklicznego o wydłużonym kontrolowanym działaniu. Dodatkowo produkt zawiera lignosulfoniany – naturalne związki chelatujące, które zmiękczają wodę i zwiększają przyczepność nawozu do liści, co zapewnia wykorzystanie składników z nawozu na poziomie ponad 90%. Lignosulfoniany wytwarzają na liściach i łodygach roślin zewnętrzną warstwę ochronną utrudniającą wnikanie szkodliwych substancji i patogenów do ich wnętrza. Zapobiegają także krystalizacji nawozu w czasie przechowywania oraz przy stosowaniu nawozu w niskich temperaturach.
Azofol jest w pełni bezpieczny dla roślin i może być stosowany w przypadku silnych zaburzeń w pobieraniu azotu nawet w stężeniu 40%.
Nawóz stosowany jest w zbożach (5-30 l/ha), kukurydzy (5-10 l/ha), rzepaku ozimym (10-60 l/ha), buraku cukrowym (5-20 l/ha), ziemniakach (5-20 l/ha), warzywach (5-10 l/ha), w uprawach drzew i krzewów owocowych (5-10 l/ha) oraz na łąkach i pastwiskach (10-40 l/ha).
Dystrybutorem nawozu Azofol jest firma Agrosimex.