Cedrob Pasze - nowoczesna koncepcja żywienia indyków

Wytwórnia Pasz Cedrob Pasze, oferując nową jakość wśród producentów pasz, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom producentów indyków rzeźnych. Sześciofazowy program żywienia tych ptaków w ofercie Wytwórni pozwala na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego gatunku, przy zastosowaniu nowoczesnej technologii produkcji pasz.

Istotnym założeniem produkcji mieszanek paszowych Wytwórni Pasz Cedrob Pasze jest dbałość o bezpieczeństwo produktu finalnego oraz ich urozmaicony skład. Tworząc mieszanki paszowe wytwórnia dba o ich urozmaicony skład, stosując np. kilka rodzajów komponentów zbożowych, by nie wprowadzać do żywienia ptaków monodiety.
Ważna, z punktu widzenia bezpieczeństwa mieszanek paszowych, jest prawidłowa ocena surowca oraz wyprodukowanej paszy. Taką gwarancję Cedrob Pasze uzyskuje dzięki specjalistycznie wyposażonemu laboratorium i wykwalifikowanemu personelowi.

Nowoczesna technologia

Szczegółowe badanie surowca odbywa się m.in. za pomocą aparatury działającej w bliskiej podczerwieni, zapewniającej szybkie i miarodajne poznanie wyniku.
W celu właściwego zbilansowania poszczególnych mieszanek paszowych Cedrob Pasze wykorzystuje jeden z najnowocześniejszych programów komputerowych. To pozwala na osiąganie wyników produkcyjnych na poziomie odpowiadającym standardom, a często je przewyższającym.

Natłuszczanie mieszanek paszowych

Na wysoką jakość produktów Cedrob Pasze wpływa sposób dodawania tłuszczy roślinnych i zwierzęcych  do mieszanek paszowych - w dwóch lub trzech miejscach dozowania podczas procesu produkcyjnego. Jest to bezpieczniejsze ze względu na dokładniejsze rozmieszczenie surowca w paszy. Ponadto, wspomniana praktyka daje pewność, iż surowiec został wydozowany w ilości pokrywającej zapotrzebowanie pokarmowe ptaków. Co więcej, tłuszcze dostarczają niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie syntetyzuje i musi je otrzymać w pożywieniu. Należy przy tym zaznaczyć, iż stosowanie tłuszczów  o niskiej jakości może obniżać ich kaloryczność i skutkować zwiększonym zużyciem paszy oraz problemami natury metabolicznej, a co za tym idzie podniesieniem kosztów produkcji na fermach indyczych.

Bezpieczeństwo

W  celu  zwiększenia  bezpieczeństwa produkowanych pasz dla indyków, mieszanki paszowe w ofercie Cedrob Pasze wzbogacone są o preparat zakwaszająco - konserwujący. Ponieważ dawka preparatu  gwarantuje  działanie konserwujące  paszy,  nie  należy rezygnować  ze  stosowania  tych środków  bezpośrednio  na  fermie.
Dodawanie do paszy preparatu zakwaszająco - konserwującego utrudnia,  a  wręcz  uniemożliwia rozwój  patogennych  mikroorganizmów - bakterii i grzybów oraz zabezpiecza przed powstawaniem mikotoksyn. Ograniczenie wpływu niekorzystnych  mikroorganizmów na  organizm  zwierząt  wiąże  się z działaniem zapobiegającym biegunkom, które mogą być wywoływane przez te drobnoustroje. Z kolei higienizacja paszy ogranicza do minimum obecność  bakterii w kruszonych i granulowanych mieszankach paszowych, w tym bakterii beztlenowych i salmonelloz oraz mikotoksyn. Higienizacja paszy to proces polegający na oddziaływaniu temperatury na mieszankę paszową w odpowiednim przedziale czasowym, co nie obniża jej wartości odżywczej, a znacznie zwiększa jej bezpieczeństwo. Kolejnym rozwiązaniem mającym na celu jak najlepsze wykorzystanie składników pokarmowych z paszy jest dodawanie do niej płynnych preparatów enzymatycznych po zakończonym procesie granulacji i wychłodzeniu paszy. Ma to ogromne znaczenie przede wszystkim z tego względu, że enzymy dodawane są do paszy po obróbce termicznej (higienizacja) i procesie granulacji. Stosowanie natrysku enzymów na zimny granulat, daje nam pewność, że spełnią one w jak najszerszym zakresie swoją rolę, która ma znaczący wpływ na efektywność trawienia składników pokarmowych. Wzbogacanie mieszanek paszowych w enzymy przed obróbką termiczną i procesem granulacji mogłoby doprowadzić do ich niewielkiej lub częściowej dezaktywacji, gdyż są one białkami wrażliwymi na wysoką temperaturę.

Zarówno higienizacja paszy, jak i dozowanie enzymów na zimny granulat, stanowią innowacyjną technologię, charakteryzującą nowoczesne wytwórnie pasz, jak Cedrob Pasze.  6-fazowy program żywienia indyków rzeźnych, rekomendowany przez firmę, został opracowany w oparciu o najnowszą wiedzę i zalecenia z zakresu żywienia indyków. Zgodnie z jego założeniami do 12 tygodnia życia indyków stosuje się profilaktykę kokcydiostatyczną. W nowoczesnej koncepcji żywienia zwierząt i drobiu, bezpieczeństwo oraz jakość mieszanek paszowych jest gwarantem sukcesu nie tylko wytwórni paszy, ale przede wszystkim producentów żywca.

Program żywienia młodych indyków rzeźnych:
Indyk prestarter – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych do 3 tygodnia życia
Indyk starter 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 4 do 6 tygodnia życia
Indyk starter 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 7 do 9 tygodnia życia
Indyk grower 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 10 do 12 tygodnia życia
Indyk grower 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 13 do 16 tygodnia życia
Indyk finiszer  - mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 17 tygodnia do końca tuczu






CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB SA. funkcjonują:
•    Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
•    Zakłady Wylęgu Drobiu  w Mławie i Pawłowie
•    Wytwórnia Pasz w Gumowie
•    Sklepy firmowe
•    Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa.  Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB SA. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością  ISO 9001: 2008,   posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.  W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji  system higienizacji paszy oraz  system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje, które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach, co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB SA.


Źródło: Pegasus Group
Data dodania: 2012-01-27
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl