Ketoza należy do typowych chorób metabolicznych. Pojawia się najczęściej u krów w okresie wysokiej mleczności, tj. do 8 tygodni po porodzie, wtórnie zaś może towarzyszyć kwasicy żwacza lub innym schorzeniom związanym z utratą apetytu (np. zapalenia macicy, wymienia i innym). Istnieje też pojęcie ketozy pokarmowej, której przyczyną jest stosowanie w żywieniu krów pasz, po podaniu których dochodzi do tzw. ketogennej fermentacji w żwaczu i w związku z tym do silnego wzrostu produkcji kwasu masłowego, bądź też po stosowaniu w żywieniu pasz ketogennych, np. kiszonek złej jakości zawierających ten kwas. Przemiana kwasu masłowego w związki ketonowe w nabłonkach przedżołądków jest bezpośrednią przyczyną zwiększenia ich produkcji w organizmie przeżuwaczy. Etiopatogeneza ketozy jest więc złożona i niejednolita. Ogólnie biorąc choroba ta rozwija się na tle zaburzeń przemiany węglowodanowo-tłuszczowej i niedoboru energetycznych składników pokarmowych, a w jej przebiegu występuje nadmierne wytwarzanie związków ketonowych. Z kolei, ze względu na objawy rozróżniamy ketozę podkliniczną i kliniczną. W naszym kraju występuje najczęściej w postaci podklinicznej i może obejmować 50-80% pogłowia zwierząt. W czasie trwania ketozy z objawami klinicznymi dochodzi do spadku mleczności o około 30%. Większe straty ilościowe w odniesieniu do całego pogłowia zwierząt powoduje podkliniczna postać tego schorzenia z uwagi na częstotliwość występowania, długi czas jej trwania oraz trudności w rozpoznaniem choroby i szybkim podjęciem odpowiedniego leczenia. Spadek mleczności w przebiegu subklinicznej postaci choroby wynosi średnio około 15-20 %. Oprócz obniżonej produkcji mleka ketoza prowadzi też do pogorszenia płodności. Obserwuje się 5 razy częściej niż normalnie poród z powikłaniami i zatrzymaniem łożyska, dwukrotnie więcej notuje się cieląt martwo urodzonych, a u krów po porodzie wydłuża się o ponad 20 dni okres między wycieleniowy, sześć razy częściej chorują one na zapalenie macicy i aż 22% krów nie ma rui.
Objawy ketozy mogą być różnie wyrażone w zależności od nasilenia zaburzeń przemiany materii i okresu trwania choroby. U chorych krów obserwuje się zmniejszenie lub utratę apetytu oraz występowanie lizawości. W związku z upośledzeniem przyjmowania paszy dochodzi stosunkowo szybko do wychudzenia krów oraz spadku wydajności i zmiany jakości mleka. Mleko wykazuje charakterystyczny, gorzki smak spowodowany obecnością związków ketonowych. W wydychanym powietrzu daje się wyczuć zapach acetonu. W przypadkach bardziej zaawansowanych zmian dochodzi do wystąpienia objawów nerwowych w postaci pobudzenia i depresji. U chorych krów obserwuje się bezustanne żucie i ślinienie. Często stwierdza się u chorych zwierząt chwiejność chodu. Zwierzęta przeważnie leżą i wykazują zmniejszoną świadomość. W tym stanie, w krótkim czasie może wystąpić śpiączka, prowadząca w niedługim czasie do zejścia śmiertelnego. Choroba w postaci ostrej może trwać kilka dni i kończyć się śmiercią albo w postaci przewlekłej utrzymywać się nawet do 3 miesięcy, prowadząc do wyniszczenia zwierząt.
W zapobieganiu ketozy zasadnicze znaczenie ma uwzględnienie przyczyn, które ją wywołują, a na które ma bezpośredni wpływ hodowca, przede wszystkim poprzez przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia, zgodnie z normami mającymi na uwadze specyfikę trawienia u przeżuwaczy.
Do podstawowych zaleceń ograniczających występowanie niedoboru energii u krów, a tym samym ketozy, zalicza się:
W leczeniu ketozy najważniejszym zadaniem jest szybkie podniesienie stężenia glukozy w organizmie oraz obniżenie poziomu ciał ketonowych. Osiągnąć to można przez podawanie: