Efektywna produkcja drobiu - o czym warto wiedzieć

Zmiany w preferencjach konsumentów oraz zwiększone wymagania względem jakości produktów drobiarskich to czynniki, których współczesny hodowca nie powinien ignorować. Odpowiednio dobrany system żywieniowy stanowi jeden z podstawowych elementów regulacji wzrostu i rozwoju kurcząt, finalnie wpływając na jakość mięsa, a w przypadku kur niosek – na skład i wartości odżywcze jaj. Prawidłowo zbilansowane, dobrze przyswajalne, wysokiej jakości pasze to gwarancja dobrych wyników produkcyjnych.
 
 
„Decydującym czynnikiem mającym wpływ na efektywną produkcję drobiu jest jakość piskląt”  - podkreśla Sebastian Balcerowski, kierownik jednej z ferm współpracujących z firmą Cedrob.
Fot. CEDROB PASZE
 
 
 

Wzrost zainteresowania konsumentów, jakością produktów pochodzenia zwierzęcego wpływa na zmiany w produkcji drobiu, modyfikując zarówno formy, jak i warunki hodowli. Aby sprostać zwiększonym wymaganiom względem jakości hodowcy muszą uwzględniać czynniki genetyczne (pochodzenie kur) oraz szeroko rozumiane czynniki środowiskowe takie jak: żywienie, temperatura, wilgotność powietrza, światło, czy warunki zoohigieniczne w kurniku. Dbałość o efektywność produkcji zwierzęcej wymaga również odpowiedniego dostosowania warunków panujących  w kurniku oraz systemów żywienia do typu produkcji i potrzeb żywieniowych ptaków  w poszczególnych fazach rozwoju. Sebastian Balcerowski, kierownik jednej z ferm współpracujących z firmą Cedrob podsumowuje: „Decydującym czynnikiem wpływającym na efektywną produkcję drobiu jest jakość piskląt, od której uzależniony jest prawidłowy start, jak również zdrowotność stada. Jednak w codziennych działaniach nie wolno zapominać o szczególnej trosce o stada rodzicielskie – powinny one być pod stałą opieką zootechniczną oraz weterynaryjną; stada należy poddawać regularnym szczepieniom”.

 

 

 

 

Optymalne warunki do rozwoju

Wilgotność i cyrkulacja powietrza, natężenie światła, temperatura – parametry te mają istotne znaczenie zarówno przy hodowli drobiu mięsnego, jak i kur niosek.  W przypadku piskląt temperatura otoczenia nie może być zbyt niska – ich słabo rozwinięty mechanizm termoregulacji uniemożliwia wyrównanie strat ciepła. Z tego względu polecanym rozwiązaniem jest ogrzewanie strefowe (o rozkładzie od 16°C do 32°C) pozwalające ptakom na wybór optymalnej dla nich temperatury. Warto pamiętać, by wygrzewanie obiektu rozpocząć relatywnie wcześnie, przynajmniej  3 doby przed planowanym wstawieniem kurcząt. Stopniowe ogrzewanie obiektu do wymaganej temperatury gwarantuje stabilność warunków temperaturowych. Odpowiedni program świetlny wpływa zarówno na pobieranie paszy, jak i na wzrost ptaków – istotna jest długość dnia świetlnego oraz natężenie światła. Dla ułatwienia adaptacji piskląt do nowego pomieszczenia, w pierwszych dniach po zasiedleniu stosuje się oświetlenie o większym natężeniu (do 20 lx), które w kolejnych dniach rozwoju zmniejsza się, by po 35. dniu życia ponownie zwiększyć. Zabieg ten zapewnia harmonijny wzrost masy ciała brojlerów oraz ich układów i narządów wewnętrznych, zmniejszając ryzyko chorób metabolicznych. Na odczuwalność temperatury, a tym samym potrzeby energetyczne kurcząt bezpośrednio wpływa wilgotność powietrza w kurniku. Jeśli przekracza ona zalecane granice 60 - 70% może doprowadzić do obniżenia odporności ptaków i zwiększenia niebezpieczeństwa zachorowania na choroby pasożytnicze oraz zakaźne. Nie mniej groźne dla rozwoju ptaków jest zbyt suche powietrze. Przyczynia się ono do nadmiernego parowania organizmu, a także zwiększenia zapylenia w powietrzu, działającego drażniąco na górne drogi oddechowe kurcząt. Bardzo ważna jest również wentylacja – jej intensywność musi być zwiększana wraz ze wzrostem brojlerów (z 0,6 do 6 m3/h/kg masy ciała). Występujący w przypadku niedostatecznej wentylacji niedobór tlenu oraz zbyt duża ilość szkodliwych gazów  w powietrzu, mogą być przyczyną występowania wielu chorób metabolicznych.

Stworzenie optymalnych warunków rozwojowych wymaga codziennej kontroli czynników środowiskowych oraz bieżącej obserwacji brojlerów w celu wykrycia wszelkich nieprawidłowości.
 
Producenci współpracujący z firmą CEDROB PASZE przywiązują szczególną uwagę do warunków panujących na fermach.
Fot. CEDROB PASZE
 
 
Jakość ma znaczenie

Aby właściwie wykorzystać potencjał produkcyjny hodowli niezbędny jest optymalny system żywienia, dopasowany do potrzeb ptaków, skorelowany z ich wiekiem i fizjologią. Sebastian Balcerowski, kierownik jednej z ferm współpracujących z Cedrobem podkreśla: „Pasza, obok jakości piskląt, czy opieki nad stadem ma ogromne znaczenie w efektywnej hodowli.  
Wysokiej jakości pasza powinna odznaczać się odpowiednią strukturą, istotne jest również, by produkt był odpowiednio zbilansowany. Z kolei na jakość mieszanki paszowej wpływ ma surowiec, z jakiego została ona wyprodukowana. Niestety, nawet najdokładniejsza obróbka słabej jakości surowca nie pozwoli uzyskać dobrej mieszanki paszowej, co w ostateczności będzie miało negatywny wpływ na produkcję – obniży jakoś mięsa, może nawet podwyższyć śmiertelność stada”. Pasze muszą uwzględniać specyficzne wymagania hodowli   w przypadku intensywnej produkcji brojlerowej oraz chowu ekologicznego, gdzie rezygnuje się z szybkiego odchowu i intensywnego żywienia na rzecz uzyskania warunków zbliżonych do tradycyjnych. Istotny jest również gatunek i cykl rozwojowy ptaka - wymagania żywieniowe kurcząt brojlerów są odmienne od kur niosek, czy kur i kogutów stad reprodukcyjnych. W przypadku brojlerów mieszanki paszowe muszą być wysokoenergetyczne i łatwostrawne. Wynika to z budowy ich przewodu pokarmowego, szybkiej przemiany materii i intensywnego tempa wzrostu. Krótki przewód pokarmowy, a co się z tym wiąże, przewód o małej pojemności, ogranicza możliwości pobrania paszy, w szczególności dotyczy to pasz objętościowych oraz pasz o dużym udziale włókna. Mieszanki pasz powinny pokrywać w pełni potrzeby energetyczne kurcząt, jednak bez nadmiaru energii – zbyt duża wartość energetyczna powoduje nadmierne odtłuszczenie się ptaków. Planując system żywienia należy pamiętać, iż poszczególne fazy rozwojowe wymagają odmiennego podejścia, ze względu na zróżnicowanie potrzeb energetycznych.  Z myślą o optymalnym dopasowaniu pasz do wymagań kurcząt w poszczególnych okresach wychowu Cedrob Pasze proponuje 5 rodzajów pełnoporcjowych pasz dla brojlerów. Wszystkie mieszanki zawierają mikro- i makroelementy oraz witaminy niezbędne dla prawidłowego wzrostu ptaków. Dodatki zostały zbilansowane w odpowiednich proporcjach względem siebie – tak by nie wymagały uzupełnienia. W przypadku linii pasz dla kur stad towarowych nieśnych uwzględnienie specyficznych wymagań pokarmowych i okresów rozwojowych kur niosek pozwala osiągnąć wysoką i stabilną nieśność. Pasze wchodzące w skład programu żywienia kur i kogutów reprodukcyjnych mięsnych dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu pod względem aminokwasowym, energetycznym i witaminowym zapewniają wysoki procent wylęgu zdrowych piskląt, umożliwiając hodowcom osiągnięcie wysokiej efektywności produkcji.
 
Znając wagę jakości pasz dla systemu żywienia Cedrob Pasze troszczy się nie tylko   o odpowiednie zbilansowanie mieszanek, z uwzględnieniem dodatków paszowych kontrolujących rozwój patogennej mikroflory jelit oraz chroniących przed pasożytami przewodu pokarmowego, ale dba także o właściwy dobór i jakość surowców oraz innowacyjność technologiczną linii produkcyjnych. Dzięki wyposażeniu ich w dozowniki  i wagi dodatków płynnych, umożliwiających m.in. dozowanie enzymów płynnych na granulat, możliwa jest produkcja pasz granulowanych i kruszonych znacznie lepiej trawionych  i przyswajanych przez zwierzęta. W przypadku, gdy koszt żywienia stanowi ponad 70% wszystkich kosztów produkcji drobiarskiej, lepsze wykorzystanie paszy, a tym samym mniejsze jej zużycie, ma ogromne znaczenie dla hodowców. Pełna automatyzacja produkcji pozwoliła wyeliminować czynnik błędu ludzkiego, a dzięki umieszczeniu higienizatorów w każdej linii produkcyjnej ograniczono do minimum obecność bakterii oraz grzybów  w produkowanych mieszankach – gwarantując ich bezpieczeństwo dla spożywających je zwierząt oraz niezmienną, wysoką jakość pasz.  
 
 

CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB SA. funkcjonują:
  • Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
  • Zakłady Wylęgu Drobiu  w Mławie i Pawłowie
  • Wytwórnia Pasz w Gumowie
  • Sklepy firmowe
  • Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa.  Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB SA. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością  ISO 9001: 2008,   posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich. 
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.  W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji  system higienizacji paszy oraz  system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje, które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach, co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB SA.
 


Źródło: Pegasus Group
Data dodania: 2011-08-24
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl