Europlant Polska Sp. z o.o.

Laski Koszalińskie 3a, 76-039 Biesiekierz

Europlant Polska Sp. z o.o.
Jesteśmy przedstawicielem największej niemieckiej hodowli ziemniaka. Od 29 lat sukcesywnie rozwijamy nasiennictwo naszych odmian w Polsce. Aktywnie towarzyszymy intensywnym zmianom na rynku jakościowego ziemniaka jadalnego.
  • +48 94 347 34 61
  • +48 734 474 193
  • +48 94 347 34 62
  • Strona www
  • Wyślij zapytanie

  • O firmie
  • Zdjęcia
  • Katalog PDF
  • Oferta firmy
  • Wydarzenia
  • Zadaj pytanie

Jesteśmy przedstawicielem największej niemieckiej hodowli ziemniaka. Od  29 lat sukcesywnie rozwijamy nasiennictwo naszych odmian w Polsce. Aktywnie towarzyszymy intensywnym zmianom na rynku jakościowego ziemniaka jadalnego.

W dwóch własnych gospodarstwach nasiennych produkujemy sadzeniaki odmian jadalnych o wyjątkowych walorach smakowych i wysokim plonie handlowym: Corinna, Vineta (Nr 1 w Polsce!) Bellarosa, Belana, Catania, Bernina, Nandina, Red Sonia, Otolia, Madeira, Mariola, Jelly i wiele innych. Oferujemy również szeroką gamę sadzeniaków odmian do przetwórstwa m.in: Zuzanna, Amado, Euroviva, Euroresa, Omega, Osira, Sorentina. Gwarantujemy najwyższą jakość sadzeniaków z naszej produkcji oraz zapewniamy profesjonalne doradztwo w zakresie technologii uprawy ziemniaków. O popularności naszych odmian świadczy ponad 1000 ha plantacji nasiennych w Polsce.



NASZA WIZJA
- Hodujemy, aby wyżywić świat i chronić naszą planetę.
NASZA MISJA - Działamy na rzecz nowoczesnego, wydajnego i zrównoważonego rolnictwa.



ADRES:   Laski Koszalińskie
 3a, 76-039 Biesiekierz

 

Biuro sprzedaży

Katarzyna Bednarczyk

Tel: +94 347 34 61

Elżbieta Łysiak

Tel: +48 734 474 193

Doradcy klienta:

Odmiany jadalne:

Katarzyna Zdziechowicz

Tel: +48 660 568 901

Michał Pulut

Tel: +48 728 480 011

Odmiany chipsowe i frytkowe

Jan Sztepiuk

Tel: +48 602 500 723

Odmiany skrobiowe

Krzysztof Martyna

Tel: +48 664 476 782

 

Dyrektor ds. Handlowych

Jarosław Stawiszyński

Tel: +48 668 431 117

Dyrektor ds. Nasiennictwa i Produkcji

dr. hab. Sławomir Wróbel

Tel: +48 602 606 233


 
Odwiedź nas na FB:

https://www.facebook.com/europlantpolska/

Jedzmy ziemniaki!

Szanowny Konsumencie ziemniaka,

Powinieneś wiedzieć, że w Polsce zarejestrowanych jest ponad 120 odmian. Każda ma odrębne cechy, które powodują, że jest wyjątkowa pod wieloma względami - również kulinarnymi.

Odmiany ziemniaka mogą posiadać żółtą lub czerwoną skórkę, ale jej kolor nie ma wpływu na smak. Ziemniaki dzielą się również według zabarwienia miąższu.

Żółty i kremowo-biały to podstawowe barwy, ale są również fioletowe i czerwone.

NABYWAJĄC ZIEMNIAKI

należy zwracać uwagę na ich jędrność, uszkodzenia i wygląd skórki, zazielenienia, nadgnicia, obecność kiełków.
Wszystkie zmiany w miąższu mające postać plam oraz pustowatość obniżają jakość bulw, ale nie mają wpływu na wartość dietetyczną ziemniaków.

Cechami dyskwalifikującymi ziemniaki przeznaczone do przygotowywania potraw jest mocne zazielenienie i nadgnicie bulw.

Informacji, jakich powinno się wymagać od sprzedawcy to:

  • nazwa odmiany
  • przydatność do przygotowania określonych potraw
  • szczególne walory dietetyczne
  • producent

WBREW OBIEGOWYM OPINIOM

ziemniak jest bardzo mało kaloryczny (69kcal/100 g), zawiera natomiast naturalny błonnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Zawartość witaminy C, B, PP, E i K oraz potasu i magnezu w ziemniaku powoduje, że posiada on naturalne właściwości odkwaszające nasz organizm.

Ponadto duża ilość witaminy C wzmacnia odporność.
Związki fenolowe w nim zawarte działają jak naturalna aspiryna zmniejszając agregację czerwonych płytek we krwi oraz obniżają ciśnienie.
Tyrozyna zawarta w tej bulwie jest jednym z substratów do produkcji dopaminy w naszym organiźmie, której braki wywołują depresję.
Wzbogacając dietę dzieci w potrawy z ziemniaków dostarczamy bogactwo białka, które w ogromnej mierze przyczynia się do ich zdrowego wzrostu.

KAŻDY KTO ZWRACA UWAGĘ

na wysoką jakość produktów spożywczych, powinien włączyć do jadłospisu bulwy ziemniaczane.
Przyrządza się z nich mało przetworzone posiłki, bez konserwantów, polepszaczy, pełne bogatych składników odżywczych.

Z ziemniaków można przygotować nieograniczoną ilość dań, zachwycających swoim smakiem każdego.
Potrawy z ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, a składniki mineralne doskonale stabilizują układ nerwowy, więc stanowią idealną alternatywę dla tych, którzy nie dysponują dużą ilością czasu.

POZNANIE ODMIANY

i jej typu kulinarnego pozwala odpowiednio dobrać ziemniaki do potraw, które dzięki temu zyskają doskonalszy smak i wygląd.
Typ kulinarny ziemniaków określa ich przydatność i cechy miąższu po ugotowaniu. Zakup właściwej odmiany z podaną informacją dotyczącą jej typu kulinarnego pozwoli uniknąć niespodzianek podczas przyrządzania dań.

Bardzo ważnym z punktu przydatności kulinarnej jest podział na typy kulinarne:


TYP A - SAŁATKOWY

miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, dający się łatwo pokroić w plastry, kostkę, ósemki. Ziemniaki typu A doskonale nadają się na sałatki, smażone ziemniaki i do zup. Kostka lub plaster zostaje w całości po ugotowaniu lub smażeniu.

TYP B - OGÓLNOUŻYTKOWY

miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako gotowane do obiadu w towarzystwie mięs i sosów.

TYP C - MĄCZYSTY

miąższ po ugotowaniu jest rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Ziemniaki tego typu nadają się na placki, puree, frytki i do pieczenia.



Pobierz pdf


Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Wyślij zapytanie do firmy Europlant Polska Sp. z o.o., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.
Firma
Branża
Ulica
Kod / Miasto
Imię i nazwisko*
E-mail*
Telefon*
Fax
Treść
Akceptuję regulamin ATCOM SP.Z O.O i zobowiązuję się do jego przestrzegania. * 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych pełna treść

Wyrażam zgodę w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.1997 r, D.U. z 2002 Nr 101, poz. 923 z późniejszymi zmianami na przetwarzanie moich danych osobowych przez Atcom Sp.z o.o .w celu marketingowym.

Administratorem podanych danych osobowych jest Atcom Sp.z o.o., ul Fordońska 87, 85-719 Bydgoszcz. Dane osobowe zbierane są na zasadzie dobrowolności. Ma Pan/i prawo dostępu do danych oraz ich poprawienia lub usunięcia. Więcej w Polityce prywatności.


*Pola oznaczone gwiazdkami są polami wymaganymi. (nie udzielamy odpowiedzi na zapytania bez podanego kontaktu teleadresowego).
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl