W dniach 17-19 lutego 2017 w Łodzi, w halach EXPO oraz sąsiadującej z nią MOSiR odbyła się jubileuszowa 20 edycja Międzynarodowych Targów FERMA. Impreza przyciągnęła 31 000 fachowców produkcji zwierzęcej z całej Polski.
Podczas FERMY 255 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki. Odnotowano obecność firm z 12 państw.
Targi to jednak nie tylko ekspozycja firm. W 20-letniej historii imprezy, co roku niezwykle istotnym elementem była i jest konferencja naukowo-techniczna. W tym roku wygłoszonych zostało blisko 50 referatów moderowanych przez wybitnych naukowców i praktyków, wśród których nie zabrakło tak uznanych w branży nazwisk jak: prof. Z. Kowalski czy prof. Z. Pejsak, na prelekcjach, których sale dosłownie „pękały w szwach”.
Odbyły się 4 debaty poruszające tematy istotne dla każdego hodowcy. Pierwsza z nich to: „Jak zarządzać produkcją mleka na globalnym rynku ‘’. Druga: „Czy uda się ochronić polską produkcję świń przed skutkami ASF – czy podjęte środki zaradcze są skuteczne?“ Trzecia, w której uczestniczyła Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Podsekretarz Stanu dr Ewa Lech: „Współczesne rolnictwo – problemy i wyzwania w produkcji zwierzęcej’’ i wreszcie „Budowa i organizacja obory dla bydła opasowego i mlecznego – jakie błędy popełniamy najczęściej“.
Niezwykle bogaty był również w tym roku program dla hodowców drobiu. W trakcie Forum Drobiarskiego odbywającego się w piątek pod patronatem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, przedstawiciel Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawił bieżącą sytuację dotyczącą zwalczania ptasiej grypy. Z kolei Ambasada Królestwa Niderlandów wraz z Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą przygotowały blok pt. „Przyszłość produkcji drobiu. Postęp wiedzy i technologii w drobiarstwie“
Podczas targów spróbować było można doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny.
Tradycyjnie już Komisja Konkursowa składająca się z członków Łódzkiej Izby Rolniczej nagrodziła produkty wystawców, wręczono 20 Złotych Medali i 12 Znaków Nowość. Pełna lista nagrodzonych na www.targiferma.com.pl/pl/program/nowosci-medale/
Kolejna edycja FERMY odbędzie się w Łodzi w Halach EXPO oraz MOSiR w dniach 16 – 18 lutego 2018 roku.