Sierpc, 11.05.2016: Dwie słodownie, w Sierpcu i Strzegomiu, działające od 2004 roku w ramach duńskiej grupy słodowniczej Danish Mating Group, weszły w skład Viking Malt Group, producenta słodów z Finlandii. Umowę sfinalizowano w Kopenhadze, po uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń.
Wstępna umowa nabycia 100 proc. udziałów w Danish Malting Group A/S została podpisana na początku 2016 roku pomiędzy jej dotychczasowym właścicielem, Grupą Carlsberg a Viking Malt. Jednak prawie 4 miesiące trwały formalności związane z wydawaniem opinii przez polskie i duńskie urzędy chroniące interesy konsumentów.
- Cieszymy się, że w końcu udało nam się zamknąć tę transakcję i możemy rozpocząć przygotowania do dalszych działań, dzięki którym będziemy mogli lepiej służyć naszym klientom na całym świecie - mówi Antti Orkola, Dyrektor Zarządzający Viking Malt Group.
Od teraz grupę Viking Malt tworzy 6 słodowni: po jednej w Finlandii ( Lahti), Szecji (Halmstad), na Litwie (Panevežys) i w Danii (Orslev) praz dwie słodownie w Polsce: w Strzegomiu i w Sierpcu. Polskie zakłady będą prowadziły działalność pod nowymi nazwami - Słodownia Strzegom jako Viking Malt Specialties Sp. z o.o. oraz Viking Malt Sp. z o.o. - taką nazwę przyjmie dotychczasowa DMG Polska Spółka z o.o. w Sierpcu. Cały proces rebrandingu potrwa ok. 2 miesięcy.
Transakcja zwiększa moce produkcyjne Viking Malt do 600 tys. ton słodu rocznie, co wpłynie na pozycję grupy na światowym rynku słodowniczym - awansuje do pierwszej dziesiątki producentów słodów.
Zarządzający od początku powstania spółkami DMG w Polsce Marcin Siemion został przez Finów zaproszony do dalszej współpracy.
- Uważam, że ta zmiana stanowi ważne wzmocnienie dla działających w Polsce słodowni, od teraz pod znakiem Viking Malt - mówi Marcin Siemion. - Będziemy mogli rozszerzyć naszą ofertę nie tylko dla dużych producentów piwa, ale także dla browarów rzemieślniczych czy piwowarów domowych. Również rolnicy - producenci jęczmienia browarnego, z którymi od wielu lat współpracujemy, skorzystają na tym połączeniu. Przede wszystkim ze względu na rosnący z naszej strony popyt na wysokiej jakości jęczmień. Ważna jest też kolejna porcja wiedzy dotycząca technologii upraw itp.