Polska Izba Mleka interweniuje u 51 polskich eurodeputowanych w sprawie głosowania nad unijnym systemem handlu uprawnieniami do emisji (EU ETS) na lata 2021-2030, które ma się odbyć 15 lutego br. W tym dokumencie jeden z punktów ma bardzo istotne znaczenie dla przemysłu mleczarskiego. Chodzi o sprawę dezagregacji. W raporcie Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) Parlamentu Europejskiego jest to stwierdzenie. Natomiast w dokumencie Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii PE (ITRE) nie ma.
– Z punktu widzenia sektora mleczarskiego jest to niezwykle ważne, aby głosowanie przebiegło korzystnie dla naszej branży – mówi Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.
Jej zdaniem dezagregacja jest konieczna, aby odpowiednio ocenić podsektory w kontekście ETS.
– W ten sposób można realistycznie oszacować ryzyko ucieczki emisji CO2 (carbon leakage). Zapobiegnie to olbrzymim kosztom, jakie w przeciwnym wypadku musiałby ponieść sektor mleczarski i nie tylko – dodaje Agnieszka Maliszewska.
W przypadku przemysłu mleczarskiego podsektorami, które dotyka rozporządzenie są głównie produkty sproszkowane: mleko w proszku odtłuszczone i pełne, serwatka w proszku, białka serwatkowe w proszku, kazeina i suszona laktoza. Określone wymagania energetyczne, a także fakt, że te produkty dominują w handlu światowymi produktami mlecznymi powodują, że mają one wysoką intensywność energetyczną i handlową. To powoduje, że potencjalnie mogą być włączone w obszar zagrożony ucieczką emisji CO2 (carbon leakage).
– Taka ocena całościowa sektora mleczarskiego może spowodować, że nie będzie żadnych szans na jej uznanie. To z kolei sprawi, że konkurowanie z produktami krajów trzecich stanie się znacznie utrudnione – ocenia Dyrektor Biura PIM.
List ogólny do posłów Parlamentu Europejskiego wystosowało 11 organizacji, reprezentujących różne branże z całej Europy, w tym EDA, Europejskie Stowarzyszenie Mleczarskie. W działania na rzecz korzystnego rozstrzygnięcia głosowania dla branży mleczarskiej włączyła się również Polska Izba Mleka.