Miniladowarki Bobcat

Jak poprawić zdrowie Polaków?


Minister Marek Sawicki uczestniczył 8 grudnia w konferencji "Jak poprawić zdrowie Polaków?", organizowanej przez Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk. Na temat polskiego systemu zdrowia po roku 1989 dyskutowali przedstawiciele świata nauki i polityki.

 
– Polska żywność ceniona jest na świecie. To co ją wyróżnia, to nie tylko różnorodność i wysoka jakość, lecz także naturalny smak – mówił minister rolnictwa.

Marek Sawicki  zwrócił także uwagę na fakt, że coraz więcej konsumentów, w trosce o zdrowie, sięga po produkty ekologiczne. Za tym trendem podąża także produkcja rolna. Rośnie liczba gospodarstw stosujących naturalne, ekologiczne metody. Dziś jest ich już prawie 30 tysięcy, a produkcja certyfikowanej żywności wzrosła 10-cio krotnie.

Polska, pomimo trudnej sytuacji politycznej w minionym stuleciu, obroniła model rolnictwa oparty na rodzinnych gospodarstwach, które dziś dostarczają nam zdrową, bezpieczną żywność.

W ciągu ostatnich 10-ciu lat zwiększyliśmy produkcję rolną. Jednak nadal jest to produkcja prowadzona w oparciu o tradycyjne metody, ale z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.

Marek Sawicki przypomniał, że nawyki żywieniowe mają wpływ na nasze zdrowie. Resort rolnictwa prowadzi kampanie Szklanka mleka i Owoce w szkole, gdyż dobre nawyki należy kształtować od najmłodszych lat.



Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Data dodania: 2014-12-12
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl