Minister Marek Sawicki uczestniczył 8 grudnia w konferencji "Jak poprawić zdrowie Polaków?", organizowanej przez Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk. Na temat polskiego systemu zdrowia po roku 1989 dyskutowali przedstawiciele świata nauki i polityki.
Marek Sawicki zwrócił także uwagę na fakt, że coraz więcej konsumentów, w trosce o zdrowie, sięga po produkty ekologiczne. Za tym trendem podąża także produkcja rolna. Rośnie liczba gospodarstw stosujących naturalne, ekologiczne metody. Dziś jest ich już prawie 30 tysięcy, a produkcja certyfikowanej żywności wzrosła 10-cio krotnie.
Polska, pomimo trudnej sytuacji politycznej w minionym stuleciu, obroniła model rolnictwa oparty na rodzinnych gospodarstwach, które dziś dostarczają nam zdrową, bezpieczną żywność.
W ciągu ostatnich 10-ciu lat zwiększyliśmy produkcję rolną. Jednak nadal jest to produkcja prowadzona w oparciu o tradycyjne metody, ale z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.
Marek Sawicki przypomniał, że nawyki żywieniowe mają wpływ na nasze zdrowie. Resort rolnictwa prowadzi kampanie Szklanka mleka i Owoce w szkole, gdyż dobre nawyki należy kształtować od najmłodszych lat.