Szanowny Konsumencie ziemniaka,
Powinieneś wiedzieć, że w Polsce zarejestrowanych jest ponad 120 odmian. Każda ma odrębne cechy, które powodują, że jest wyjątkowa pod wieloma względami - również kulinarnymi.
Odmiany ziemniaka mogą posiadać żółtą lub czerwoną skórkę, ale jej kolor nie ma wpływu na smak. Ziemniaki dzielą się również według zabarwienia miąższu.
Żółty i kremowo-biały to podstawowe barwy, ale są również fioletowe i czerwone.
NABYWAJĄC ZIEMNIAKI
należy zwracać uwagę na ich jędrność, uszkodzenia i wygląd skórki, zazielenienia, nadgnicia, obecność kiełków.
Wszystkie zmiany w miąższu mające postać plam oraz pustowatość obniżają jakość bulw, ale nie mają wpływu na wartość dietetyczną ziemniaków.
Cechami dyskwalifikującymi ziemniaki przeznaczone do przygotowywania potraw jest mocne zazielenienie i nadgnicie bulw.
Informacji, jakich powinno się wymagać od sprzedawcy to:
WBREW OBIEGOWYM OPINIOM
ziemniak jest bardzo mało kaloryczny (69kcal/100 g), zawiera natomiast naturalny błonnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Zawartość witaminy C, B, PP, E i K oraz potasu i magnezu w ziemniaku powoduje, że posiada on naturalne właściwości odkwaszające nasz organizm.
Ponadto duża ilość witaminy C wzmacnia odporność.
Związki fenolowe w nim zawarte działają jak naturalna aspiryna zmniejszając agregację czerwonych płytek we krwi oraz obniżają ciśnienie.
Tyrozyna zawarta w tej bulwie jest jednym z substratów do produkcji dopaminy w naszym organiźmie, której braki wywołują depresję.
Wzbogacając dietę dzieci w potrawy z ziemniaków dostarczamy bogactwo białka, które w ogromnej mierze przyczynia się do ich zdrowego wzrostu.
KAŻDY KTO ZWRACA UWAGĘ
na wysoką jakość produktów spożywczych, powinien włączyć do jadłospisu bulwy ziemniaczane.
Przyrządza się z nich mało przetworzone posiłki, bez konserwantów, polepszaczy, pełne bogatych składników odżywczych.
Z ziemniaków można przygotować nieograniczoną ilość dań, zachwycających swoim smakiem każdego.
Potrawy z ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, a składniki mineralne doskonale stabilizują układ nerwowy, więc stanowią idealną alternatywę dla tych, którzy nie dysponują dużą ilością czasu.
POZNANIE ODMIANY
i jej typu kulinarnego pozwala odpowiednio dobrać ziemniaki do potraw, które dzięki temu zyskają doskonalszy smak i wygląd.
Typ kulinarny ziemniaków określa ich przydatność i cechy miąższu po ugotowaniu. Zakup właściwej odmiany z podaną informacją dotyczącą jej typu kulinarnego pozwoli uniknąć niespodzianek podczas przyrządzania dań.
Bardzo ważnym z punktu przydatności kulinarnej jest podział na typy kulinarne:
TYP A - SAŁATKOWY
miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, dający się łatwo pokroić w plastry, kostkę, ósemki. Ziemniaki typu A doskonale nadają się na sałatki, smażone ziemniaki i do zup. Kostka lub plaster zostaje w całości po ugotowaniu lub smażeniu.
TYP B - OGÓLNOUŻYTKOWY
miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako gotowane do obiadu w towarzystwie mięs i sosów.
TYP C - MĄCZYSTY
miąższ po ugotowaniu jest rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Ziemniaki tego typu nadają się na placki, puree, frytki i do pieczenia.
Pobierz pdf
Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.