Miniladowarki Bobcat

Jubileuszowy - X Piknik PDŻ ( Piknik Poznaj Dobrą Żywność)

Na gościnnych terenach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się dziś jubileuszowy, X Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba, rektor SGGW prof. Alojzy Szymański, a także podsekretarz stanu Zofia Szalczyk oraz były premier Waldemar Pawlak, wspólnie powitali mieszkańców stolicy, którzy tłumnie, całymi rodzinami przybyli na święto polskiej żywności, jak często określany jest doroczny Piknik PDŻ.

„Polskie rolnictwo modernizuje się cały czas, polskie zakłady przetwórcze należą do najnowocześniejszych w Europie. Dzięki temu osiągamy rekordowe wyniki w handlu zagranicznym naszymi produktami rolno-spożywczymi. Za rok ubiegły wyeksportowaliśmy ich za kwotę 17,5 mld euro” – powiedział minister rolnictwa dodając, że – „ cały czas osiągamy przy tym dodatnie saldo, które w ubiegłym roku wyniosło ponad 4,1 mld euro.”

Szef resortu zwrócił uwagę, że osiągane wyniki sprawiają iż już około ¼ wartości produkcji naszego rolnictwa wysyłana jest w postaci produktów rolno-spożywczych na cały świat.

„Warto dalej inwestować w sektor rolny, który nie tylko przynosi dochód, ale też zachowuje bardzo wiele miejsc pracy” – powiedział minister Stanisław Kalemba. Przypomniał również, że tydzień temu właśnie tutaj, na SGGW, odbył się finał Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, której uczestnicy wykazali się bardzo dużą wiedzą. „To ci młodzi ludzie są naszym kapitałem i to bardzo dobrze rokuje dla przyszłości polskiego rolnictwa, gdyż już obecnie mamy jeden z największych udziałów młodych rolników w całej Unii Europejskiej” – dodał szef resortu.

„X Piknik Poznaj Dobrą Żywność jest doskonałym miejscem, w którym bezpośrednio spotykają się producenci, przetwórcy i konsumenci. To tutaj spotyka się miasto i wieś, wieś i miasto. Cieszę się, że wspólnie możemy uczestniczyć w święcie polskiej żywności” – powiedział minister podczas otwarcia Pikniku.

Szef resortu zwrócił też uwagę, że choć mamy dzisiaj Piknik, to nie zapominamy o rolnikach, którzy bardzo mocno ucierpieli w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych. „Kilkadziesiąt tysięcy gospodarstw rolnych zostało dotkliwie poszkodowanych. Solidaryzujemy się z nimi i nie zapominamy o nich, a wkrótce powinniśmy przyjąć program pomocy, który pozwoli na odtworzenie produkcji rolnej na zniszczonych terenach” – poinformował szef resortu rolnictwa.

W ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”
oraz żywności wytwarzanej w krajowych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. Swoje wyroby zaprezentowało około 120 firm. Odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą wypoczynku na wsi, obejrzeć wystawę historycznych maszyn i urządzeń rolniczych, czy też odwiedzić mini ZOO ze zwierzętami hodowlanymi. Dla najmłodszych gości przygotowano wiele zabaw i gier związanych z żywnością.

Głównym celem programu PDŻ jest kreowanie pozytywnego wizerunku artykułów rolno-spożywczych wysokiej jakości. Znak Poznaj Dobrą Żywność informuje konsumentów o tym, że wybrany przez nich produkt jest wytworzony ze sprawdzonych surowców i posiada prawidłowe oznakowanie. Umieszczany na opakowaniu, ma ułatwiać odszukanie produktu wysokiej jakości, bezpiecznego i smacznego wśród wielu innych na sklepowych półkach.

Na dzisiejszej imprezie Stowarzyszenie Polska Ekologia zapraszało na „smakowanie ekologii”. Ekologiczne chleby, miody z podkarpacia, słodycze i wędliny to tylko niektóre specjały, jakie serwowane były podczas pikniku. Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych, wspólnie z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, zaprezentowały ofertę gospodarstw agroturystycznych z różnych regionów Polski, m.in. można było uczestniczyć w warsztatach garncarstwa.

Podczas Pikniku Polska Izba Mleka w atrakcyjnej formie promowała mleko i produkty mleczne. Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zachęcała do codziennego spożywania polskich owoców i warzyw oraz kasz. Eksperci udzielali porad dietetycznych w jaki sposób najlepiej wykorzystać te produkty w codziennej diecie. Z kolei Agencja Rynku Rolnego zaprezentowała, kierowany do najmłodszych uczniów, program „Owoce w szkole”.

Amatorzy mięs i wędlin również mogli znaleźć coś dla siebie. Na stoisku Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP można było spróbować najlepszych polskich wyrobów mięsnych. Tego dnia serwowana była najwyższej jakości polska wołowina produkowana w systemie QMP. Można było jej spróbować m.in: w zupie gulaszowej, która na potrzeby Pikniku ugotowana została w 1000-litrowym kotle, w klasycznej postaci steków czy w bigosie. Polski Związek Hodowców Koni zapraszał na promocję koniny. Z kolei Związek „Polskie Mięso” promował wieprzowinę ze znakiem systemu PQS. Nie zabrakło także polskiego drobiu wytworzonego w systemie QAFP, na którego degustację zapraszała Krajowa Rada Drobiarstwa.

Na miłośników ryb czekały m.in. wędzone karpie, czy sandacze przygotowane przez Lokalne Grupy Rybackie.

Znakomita atmosfera Pikniku, znana już od dziesięciu lat oraz wspaniała pogoda sprawiły, że na gościnne tereny SGGW ściągnęły tłumy zwiedzających.

 



Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Data dodania: 2013-06-20

Galeria zdjęć

 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl