KS Kali 2017-08-01

Mieszalniki pasz - podstawa wydajnego gospodarstwa

Pasze sypkie to podstawa żywienia inwentarza w nowoczesnych gospodarstwach rolnych zajmujących się produkcją zwierzęcą. Pasze sypkie są łatwe w aplikacji, zwłaszcza z użyciem systemów zautomatyzowanych paśników, i wygodnie się je przechowuje. Można kupować gotowe, granulowane mieszanki paszowe od producentów, ale wiele gospodarstw woli je przygotowywać samodzielnie z wyprodukowanego we własnym zakresie lub zakupionego surowca. Jednak by zapewnić ich właściwe przygotowanie z własnych materiałów, konieczne jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mieszalnik paszowy.

Rodzaje mieszalników paszowych
Do przygotowywania pasz wykorzystuje się różne typy mieszalników: pionowe, poziome i ukośne, z zależności od ułożenia mieszadła, czyli tzw. żmijki. Najpopularniejsze są mieszalniki pionowe, które pozwalają na samodzielne przygotowanie odpowiednio skomponowanej paszy ze śruty zbożowej, koncentratu białkowego oraz innych dodatków paszowych.

W mieszalnikach poziomych oś obrotu elementu mieszającego jest pozioma, zaś mieszalniki ukośne stanowią rozwiązanie pośrednim między dwoma wyżej wymienionymi. Wszystkie te rodzaje mieszalników mogą posłużyć do produkcji wszelkich pasz sypkich, różnią się jedynie stopniem uzyskiwanej homogeniczności produktu gotowego.

Wybierając odpowiedni mieszalnik, warto zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria. Jednym z najbardziej wartych uwagi jest system odpylający przygotowywaną mieszankę. Odpylanie mieszanki paszowej zmniejsza obecność frakcji pylistej w paszy, a ponadto poprawia bezpieczeństwo pracy. Ograniczenie zapylenia powietrza zmniejsza ryzyko wybuchu pyłów zawieszonych w powietrzu oraz redukuje ryzyko wystąpienia pylicy płuc lub zakażeń układu oddechowego u operatorów maszyn. Takie systemy odpylające mają np. wszystkie mieszalniki pasz oferowane na stronie: http://www.mrol.com.pl/mieszalniki-pasz-sypkich/.


Gdzie wykorzystuje się mieszalniki paszowe?
Mieszalniki paszowe to przede wszystkim domena gospodarstw rolnych ukierunkowanych na produkcję zwierzęcą. Właściwie przygotowane pasze mają za zadanie pokryć całkowite dzienne zapotrzebowanie pokarmowe danej grupy zwierząt na energię, białka, witaminy i sole mineralne. Potrzeby pokarmowe karmionych zwierząt zmieniają się wraz z ich wzrostem i dlatego konieczne jest aplikowanie pasz przygotowanych według wieku zwierząt. Dobierając odpowiednią mieszankę paszową i jej ilość w żywieniu zwierząt, producent może sterować wydajnością produkcji: przyrostami i mięsnością w przypadku trzody chlewnej, bydła rzeźnego lub drobiu, nieśnością niosek lub wydajnością produkcji mleka u krów mlecznych.

Samodzielne przygotowana pasza jest tańsza od zakupu paszy gotowej i w pełni zgodna z aktualnymi potrzebami hodowcy. Co ważne, pewność co do jej jakości także jest dużo większa.


Źródło: Notka prasowa M-ROL
Data dodania: 2017-08-08
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl