Departament Rolnictwa USA (USDA) wraz z Agencją Ochrony Środowiska (EPA) opublikował 2 maja br. kompleksowe sprawozdanie naukowe na temat zdrowia pszczół. Raport ten stwierdza, że nie istnieje jedna, wyłączna przyczyna wymierania rodzin pszczelich, lecz istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do pogarszania się stanu zdrowia owadów zapylających. Należą do nich: pasożyty i choroby bakteryjne, problemy genetyczne wśród pszczół, złe odżywianie i niewłaściwe stosowanie pestycydów.
"Pogorszenie się stanu zdrowia pszczół jest złożonym problemem, spowodowanym przez kombinację różnych czynników, a w Agencji Ochrony Środowiska czujemy się zobowiązani do kontynuowania naszej pracy z Departamentem Rolnictwa, naukowcami, pszczelarzami, plantatorami i społeczeństwem w celu rozwiązania tego problemu" powiedział Bob Perciasepe, p.o. dyrektora EPA.
Raport przedstawia najważniejsze wnioski z Narodowej Konferencji w Sprawie Zdrowia Pszczół Miodnych (National Stakeholders Conference on Honey Bee Health), która odbyła się w październiku 2012 roku. Naukowcy z różnych instytucji badawczych zebrali się w celu przedstawienia obecnego stanu wiedzy na temat najważniejszych czynników wpływających na pogarszanie się stanu zdrowia rodzin pszczelich.
Najważniejsze wnioski raportu:
Pasożyty i choroby stanowią zagrożenie dla pszczół miodnych:
Niezbędna jest zwiększona różnorodność genetyczna:
Niewystarczająca różnorodność pożywienia rodzin pszczelich:
Istnieje potrzeba lepszej współpracy i wymiany informacji:
Konieczne są dodatkowe badania, aby określić ryzyko związane ze stosowaniem pestycydów:
Anna Tuleja, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, skomentowała wyniki raportu amerykańskich naukowców: „Cieszę się, że powstało takie badanie. Pokazuje ono, że istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do strat wśród rodzin pszczelich. Członkowie naszego Stowarzyszenia czują się zobowiązani do aktywnego i lepszego naukowego zrozumienia problemów zdrowotnych pszczół i do dalszych badań tego problemu. W tym celu angażują się w badania nad zwalczaniem warrozy oraz w rozwój siedlisk i pożytków dla pszczół i innych zapylaczy. Od wielu lat opracowują i wdrażają coraz lepsze metody ograniczania ryzyka stosowania środków ochrony roślin. PSOR jest zdania, że najważniejsze działania to przede wszystkim bezpieczne stosowanie środków zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka, wprowadzenie dokładnego i niezależnego systemu monitoringu pestycydów w środowisku oraz obowiązkowe upowszechnianie i promowanie dobrych praktyk w tym zakresie.”