Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza na święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”, który odbędzie się w dniu 11 maja 2019 r. w godz. 11:00-18:00 na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie.
Piknik Poznaj Dobra Żywność „Polska smakuje”, to święto polskiej żywności, w trakcie którego ponad 100 wystawców zaprezentuje produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne. Swoje stoiska na Pikniku przygotują organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, instytuty naukowe oraz muzea rolnicze. W programie Pikniku znajdą się pokazy kulinarne, pokaz zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych, a także wystawa zwierząt hodowlanych. Dla najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji, gier, warsztatów i zabaw.
Podczas Pikniku zaprezentują się zespoły muzyczne ze szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Występy muzyczne oraz taneczne połączone będą z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.
Podczas Pikniku zostanie rozegrany II etap Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” (etap mazowiecki), organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. W trakcie konkursu 10 najlepszych kół gospodyń wiejskich z woj. mazowieckiego zaprezentuje wybraną przez siebie potrawę charakterystyczną dla tradycji kulinarnych swojego regionu. Zwiedzający będą mieli możliwość poznania bogactwa i różnorodności lokalnych potraw Mazowsza i woj. mazowieckiego, historii, sposobu ich przygotowania, a przede wszystkim wspaniałego smaku.
Tegoroczny Piknik odbędzie się w roku obchodów 80-lecia powstania Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Specjalnym wydarzeniem Pikniku będzie gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strefy Pikniku Poznaj Dobrą Żywność „Polska Smakuje”
Odpoczywaj na wsi to strefa przygotowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie - Oddział w Krakowie, Polską Federacją Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz Polską Organizacją Turystyczną, gdzie będzie można zapoznać się z szeroką ofertą gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych oraz konsorcjów „Turystyki wiejskiej” i „Polskich Szlaków Kulinarnych". Udzielane będą informacje dotyczące kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej. Goście Pikniku będą mogli wziąć udział w konkursie z nagrodami: „Quiz wiedzy - tradycyjna kuchnia polska”. W strefie „ODPOCZYWAJ NA WSI” będzie można uczestniczyć w konkursach, zabawach oraz warsztatach edukacyjnych i rękodzielniczych.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotuje liczne atrakcje dla najmłodszych, m.in. kino plenerowe, tatuaże z grafiką owoców, warzyw i logotypem Polska smakuje. Dla uczestników przygotowane zostaną degustacje soków wyciskanych z polskich owoców i warzyw, a także będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcie w fotobudce.
Strefa muzealna przygotowana przez:
Strefa organizacji branżowych:
Polska Smakuje w Regionach - to projekt promocji polskich produktów rolno-spożywczych oraz systemów jakości pod hasłem POLSKA SMAKUJE W REGIONACH, przygotowany przez cztery organizacje branżowe: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ,,Polska Ekologia”, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego „UPEMI”. Projekt ma na celu przybliżenie odbiorcom polskich produktów wysokiej jakości informacji o unikatowych walorach smakowych oraz o miejscu ich pochodzenia. Jednym z działań w ramach projektu będzie promocja produktów regionalnych, poprzez prezentację tradycyjnych potraw związanych z prezentowanymi regionami. Projekt zakłada pobudzanie patriotyzmu konsumenckiego poprzez promocję produktów i regionów polskich.
Podczas Pikniku Poznaj Dobrą Żywność odbywać się będzie rywalizacja pomiędzy 5 regionami Polski słynącymi z produkcji wieprzowiny z ras rodzimych oraz przetworów wieprzowych charakterystycznych dla rywalizujących regionów. Konkurs polegać będzie na przygotowaniu pokazów i degustacji potraw i produktów z każdego regionu w oparciu o produkty wieprzowe i zbożowe. W ramach prezentacji zorganizowane zostaną podstrefy: grillowo–degustacyjna, informacyjna oraz animacje i zabawy dla dzieci.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizuje prezentację produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. Swoje produkty promować będą członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Smaczne pieczywo, pachnące wędliny, pyszne sery, aromatyczne miody można będzie degustować i kupić na stoiskach producentów.
Krajowa Rada Izb Rolniczych w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw przygotuje degustację potraw owocowo-warzywnych w formie „Pikniku Owocowo-Warzywnego”. Na stoisku będzie prowadzona degustacja potraw owocowo-warzywnych połączona z animacjami oraz konkursami dla najmłodszych na temat zalet spożywania owoców i warzyw.
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przygotuje pokazy kulinarne oraz degustacje potraw na bazie mięsa drobiowego. Na stoisku dostępne będą informacje na temat bezpieczeństwa i jakości polskiego drobiu a dla dzieci będą czekały konkursy z nagrodami.
Polska Izba Mleka wspólnie z kotem Mleczysławem – maskotką programu realizowanego przez Polską Izbę Mleka pod nazwą „Mamy kota na punkcie mleka” - promować będzie spożycie mleka i produktów mleczarskich oraz zdrowe nawyki żywieniowe. Przygotowane zostaną liczne konkursy, mleczne zawody oraz zabawy ruchowe przeznaczone dla całych rodzin.
Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz Stowarzyszenie „Polska Ekologia” przygotują strefę poświęconą żywności ekologicznej. Dostępne będą polskie certyfikowane produkty ekologiczne m.in. sery, soki, wędliny, owoce, przetwory zbożowe i cukiernicze. Oprócz degustacji i zakupów zwiedzający będą mieli możliwość bezpośredniego poznania producenta oraz uzyskania informacji na temat każdego z produktów od ich wytwórcy.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przeprowadzi degustację mięsa wołowego. Kucharze przygotują m.in. miniburgery z polskiej wołowiny, a uczestnicy Pikniku będą mogli dowiedzieć się ciekawych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego w Polsce.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Na stoisku dostępne będą informacje o programie „Promocja Certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw” realizowanym przez Stowarzyszenie.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaprasza na spotkanie z dietetykami, którzy będą udzielali porad dietetycznych dla zainteresowanych. Będzie również możliwość skorzystania z pomiaru składu ciała w zakresie zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej oraz ilość wody w organizmie. W trakcie Pikniku będą przekazywane informacje o bezpłatnych internetowych poradach dietetycznych Centrum Dietetycznym On-line NCEŻ. Dla osób odwiedzających i korzystających z porad dietetycznych przygotowano materiały edukacyjne dotyczące zdrowego żywienia.
Atrakcje dla najmłodszych
Na najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji, gier, konkursów oraz zabaw – m.in. wystawa zwierząt hodowlanych, dmuchane zjeżdżalnie i baseny z piłeczkami. Chętni będą mogli przyozdobić swoją twarz w dowolny wzór ludowy lub zwierzęcy.