Podwyższenie poziomu higieny na fermach przy zastosowaniu preparatów: INCIPROP WET, INCIPROP FARM, INCIMAXX DES, jako czynnika minimalizującego zagrożenie chorobami.

Główną przyczyną chorób zwierząt hodowlanych, w tym również drobiu jest obecność patogenów (bakterii, wirusów, pasożytów i pierwotniaków) w środowisku ich bytowania. Zmiana warunków zoohigienicznych (m.in. temperatura, podwyższenie poziomu stężenia szkodliwych gazów – awaria systemu wentylacyjnego, zmiana obsady zwierząt na powierzchni przeznaczonej do użytkowania oraz zmiana paszy i zanieczyszczona woda) powoduje, iż organizm zwierzęcia staje się mniej odporny na działanie drobnoustrojów obecnych w pomieszczeniu. Warunki sprzyjają namnażaniu się w szybkim tempie mikroflory patogennej, a zachwianie równowagi w układzie immunologicznym powodujące osłabienie organizmu, umożliwia wtargnięcie mikrobów chorobotwórczych.




Z uwagi na czyhające zagrożenie mikrobiologiczne w budynkach dla zwierząt (głównie w ściółce, paszy i powietrzu), hodowca zobowiązany jest do szybkiego i skutecznego działania, zmierzającego zapobieganiu namnożenia się drobnoustrojów w środowisku zwierząt. Najbardziej niebezpieczne i najczęściej występujące drobnoustroje to wirusy (np.: wirus anemii zakaźnej, choroby Gumbaro, choroby Mareka, reo- i adenowirusy ptasie, wirusy z rodziny Reoviridae wywołujące u przeżuwaczy chorobę zakaźną - chorobę niebieskiego języka - pryszczycę rzekomą, z rodziny Togaviridae wywołujące miedzy innymi wirusową biegunkę i chorobę błon śluzowych u bydła, z rodziny Herpetoviridae wywołuje wściekliznę rzekomą – chorobę Aujeszkyego, zapalenie strzyków bydła, z rodziny Ortomyxoviridae wywołuje influenzę oraz wiele innych ), które jako pierwsze przełamują barierę organizmu, ułatwiając drogę wnikania bakteriom, obniżając tym samym odporność ogólną, co prowadzi do łatwych zakażeń przez inne drobnoustroje np. E. coli (kolibakterioza-zatrucie organizmu toksynami - zapalenia przewodu pokarmowego, posocznica, kolibakterioza układu oddechowego). Zakażenie E. coli towarzyszy chorobom górnych dróg oddechowych, szczególnie na tle wirusowym (zakaźne zapalenie oskrzeli, rzekomy pomór drobiu, zakaźne zapalenie nosa i tchawicy indyków, zakaźne zapalenie krtani i tchawicy), a także bakteryjnym (mykoplazmoza, salmonelloza – zakażenie przewodu pokarmowego, biegunka). Pośród patogenów często pojawiających się na fermach można wyróżnić:

-pasteurella multocida – wywołuje pasterelozę, cholera drobiu

-mycoplasma galisepticum, mycoplasma meleagridi- wywołujemykoplasmozę

- mycoplasma synoviae – zmiany w układzie lokomocyjnym, a dodatkowo zmiany w mięśniach ud, deformacje stóp i palców,

-mycobakterium avium - wywołuje gruźlicę,

-ornithobacterium rhinotracheale- wywołuje ornitobakteriozę (kichanie, kaszel, duszności, wyciek z nosa, obrzęk tkanki podskórnej głowy w okolicy oczodołowej, zapalenie stawów,

-clostridium septicum – wywołuje zgorzelinowe zapalenie jelit

-chlamydophila psittaci - wywołuje chlamydofilozę (u drobiu zapalenie spojówek, obrzęk powiek, utrata upierzenia na grzbiecie i mostku, biegunka, u bydła; stan zapalny dróg rodnych, częste ronienia -8-9 miesiąc),

Salmonella Enteritidis –wywołuje salmonellozę - zakażenie przewodu pokarmowego

-listeria monocytogens - wywołuje listeriozę (depresja, wypływ z oczu i dzioba, biegunka)

-staphylococcus - wywołuje stafylokokozę (zapalenie stawów skokowych, śródstopia i palców oraz szpiku kości)

-streptococcus spp - wywołuje streptokokozę (u drobiu: przekrwienie tkanek miękkich głowy, obrzęk i zapalenie spojówek, wyciek z oczu, bladość dzwonków, i grzebienia, zapalenie stawów, kulawizn, u świń: zapalenie opon mózgowych, płuc, stawów, wsierdzia, błon surowiczych, a niekiedy mogą nawet prowadzić do poronień),

-wiele innych

Na fermach mogą pojawiać się również grzyby:

-aspergillus fumigatus, a. flavus, a. terreus, a. glaucus, a. nidulans – wywołujący aspergilozę (ptak w pozycji stojącej bardzo wyciąga szyję, otwiera dziób, pojawiają się napady duszności, biegunka)

-candidia – wywołuje kandydiozę (utrata apetytu, matowe zmierzwione upierzenie, zahamowanie wzrostu, obwisłe wole, skręt szyi, zarzucanie głowy na grzbiet)

- inne

Źródłem patogenów może być nie tylko brak higieny w budynkach, pasza oraz zanieczyszczona woda. W transmisji drobnoustrojów mogą uczestniczyć także pracownicy fermy, gryzonie, owady, ptaki wolno żyjące, środki transportu jak również użytkowany sprzęt.

Liczba oraz aktywność drobnoustrojów znajdujących się w pomieszczeniach ze zwierzętami w dużym stopniu zależy od temperatury i wilgotności powietrza, sprawności wentylacji oraz jakości i właściwości fizykochemicznych ściółki, a także od długości cyklu produkcyjnego. Badania przeprowadzone na całym świecie wskazują wyraźnie, że mimo szczepień w ramach różnych programów osłony farmakologicznej, choroby wywoływane przez wirusy i bakterie, stanowią główną przyczynę upadków zwierząt, co pociąga za sobą duże straty ekonomiczne. Nie można więc nie doceniać znaczenia wszelkich działań mających na celu utrzymanie właściwych warunków zoohigienicznych w obiektach inwentarskich. Należy zadbać o higienę obiektu, szczególnie w momencie rozpoczęcia prac przygotowujących pomieszczenie (kurnik, obora, owczarnia, chlewnia) do kolejnego cyklu produkcyjnego. Pierwszym etapem w pracach przygotowawczych do nowego zasiedlenia np. kurnika po wywiezieniu ptaków z terenu fermy jest dezynsekcja, prowadząca do ograniczenia liczebności insektów (np. pleśniakowiec lśniący Alphitobius diaperinus – wektor choroby Mareka) oraz deratyzacja, ale wykonana jeszcze przed usunięciem zanieczyszczonej ściółki i sprzątaniem kurników. Następnie, w czasie nie przekraczającym 48 godzin od wywozu ptaków, mechanicznie usuwa się wszelkie zanieczyszczenia. Po wykonaniu prac porządkowych należy przejść do najważniejszego etapu, jaki stanowi mycie (dokładne umycie wszystkich powierzchni jest najważniejszą czynnością mającą wpływ na efektywność odkażania), a następnie dezynfekcja. Jeżeli zostaną zachowane wszelkie zasady zgodne ze sposobem użycia oraz dozowaniem środków, efekty będą na pewno widoczne podczas trwania kolejnego odchowu ptaków. Ze względu na zagrożenia epidemiologiczne, podejmowanie prób ograniczania, a nawet eliminacji szczepów drobnoustrojów ze środowisku ptaków hodowlanych oraz innych gatunków zwierząt gospodarskich jest bardzo ważne i niezbędne dla prawidłowego przebiegu hodowli.

Produktami, które zostały dokładnie przetestowane pod kątem skuteczności zmywania zanieczyszczeń oraz dezynfekcji powierzchni oczyszczonych w kurnikach, są preparaty INCIPROP WET, INCIPROP FARM, INCIMAXX DES. Ich skład został opracowany w taki sposób, by zapewnić hodowcy jak największą efektywność, przy jak najmniejszym stężeniu roboczym. Dlatego wskazane objętości preparatów o szerokim spektrum działania na wszystkich możliwych, nawet trudno dostępnych powierzchniach (także na maszynach rolniczych, korytach), proponowane przez Firmę ECOLAB są bardzo wydajne. Doskonale zmiękczają trudno usuwalne osady, także obornik z zanieczyszczonych powierzchni (podłogi i ściany) w budynkach inwentarskich. Zapewniają skuteczność ochrony pomieszczeń przed rozwojem mikroflory patogennej, powodującej niekiedy znaczny % upadków zwierząt, wpływając tym samym na obniżenie efektu ekonomicznego po zakończeniu cyklu produkcyjnego. Wymienione preparaty wykazują największą skuteczność w momencie stosowania ich w zestawie, bowiem każdy z nich spełnia inną rolę i jest jakby podłożem dla kolejnego preparatu (INCIPROP WET - mycie wstępne, INCIPROP FARM- mycie zasadnicze, INCIMAXX DES - dezynfekcja obiektu po myciu wstępnym i zasadniczym.

Na podstawie licznych zabiegów dezynfekcyjnych przeprowadzonych na fermach między innymi na Fermie drobiu w Kołdunach, przy zastosowaniu preparatów Firmy ECOLAB (INCIPROP WET, INCIPROP FARM, INCIMAXX DES), wykazano ich skuteczność w walce z mikroflorą patogenną w pomieszczeniach dla ptaków, po dokonaniu analizy próbek pobranych z powierzchni oczyszczonej. Próbki do badań pobrano za zgodą właściciela fermy w dwóch powtórzeniach (próbka Nr 1, 2) z powierzchni 500cm2 (5x100) ścian i podłogi kurnika wg PN-ISO 18593:2005 - wymaz z użyciem wymazówek (zleceniodawca ECOLAB, wykonawca: Laboratorium SGS Polska/SGS Poland Laboratory Pracownia Analiz Żywności (PAZ)/Ford Analyses Laboratory w Ożarowie Mazowieckim). Analizy pobranych próbek dokonano w odstępie czasu metodą stosowaną w Laboratorium.

Wyniki analiz:

Salmonella spp.:

próbka Nr 1 Nie wykryto, próbka Nr 2 - (-)

Beztlenowe bakterie przetrwalnikujące i redukujące siarczyny (IV, N):

próbka Nr 1 (-), próbka Nr 2 nie wykryto

B-glukuronidazododatnich Escherichia coli (N):

próbka Nr 1 (-), próbka Nr 2: poniżej granicy oznaczenia ilościowego (<1)

Liczba Enterobacteriaceae:

próbka Nr 1 (-), próbka Nr 2: poniżej granicy oznaczenia ilościowego (<1)

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków):

próbka Nr 1 (-), próbka Nr 2 poniżej granicy oznaczenia ilościowego (<1)

Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych

wynik I analizy 43000000 NP,

wynik II analizy 14000 NP (NP- niepewność rozszerzona, współczynnik rozszerzenia K=2 dla prawdopodobieństwa 95%),

Przedstawione wyniki mogą świadczyć o skuteczności mycia i dezynfekcji z zastosowaniem na fermie w/w preparatów. Dla hodowcy czystość bowiem stanowi podstawę dobrego stanu hodowli. Najważniejsza jest profilaktyka, która pomoże w uzyskaniu zakładanych przez hodowcę rezultatów.

Krótka prezentacja zestawu preparatów służących do mycia i dezynfekcji pomieszczeń, o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym.

1. INCIPROP WET (kwaśny środek myjący)- służy do wstępnego mycia (zmiękczanie oraz usuwanie zanieczyszczeń najtrudniejszych do usunięcia, stężenie robocze rzędu 1ml/1L wody, pozostawienie na 20-30 minut na powierzchniach oczyszczanych), produkt dostępny w opakowaniach 10kg.




2. INCIPROP FARM (alkaliczny środek myjący) - służy do zasadniczego mycia powierzchni obiektu, usuwania zabrudzeń (tłuszcze, białka, nawóz naturalny), które mogły pozostać również po wstępnym myciu. Skuteczność stężenia roboczego to 20-50ml/1L wody, oraz pozostawienie go na powierzchniach oczyszczanych, na około 2 godziny. Produkt dostępny w opakowaniach 25kg. Mycie alkaliczne odbywa się pianą lub poprzez natryskiwanie przy pomocy urządzeń wysokociśnieniowych.



INCIMAXX DES – służy do dezynfekcji obiektu po myciu wstępnym i zasadniczym, profilaktycznie stosuje się 10ml/1L wody, jest wysoko wydajny nawet w niskich temperaturach (+4 oC - 0,1%). Może być stosowany poprzez natryskiwanie, jak również w formie piany. Z uwagi na kolejne wykorzystanie systemów dozujących, należy je każdorazowo przepłukać czystą wodą zarówno przed, jak i po zastosowaniu. Produkt dostępny w opakowaniach 20kg, łatwo ulegający biodegradacji, nie zawiera chloru, fosforanów i aldehydów.




Uwaga!

Podczas wykonywania procedur mycia i dezynfekcji, szczególnie w przypadku stosowania systemów wysokociśnieniowych, może pojawić się aerozol. Wytworzone aerozole składają się z drobnej mgiełki wody i produktu. Należy unikać inhalacji tego aerozolu.

Najlepszy efekt dezynfekcyjny podczas czyszczenia kurnika, hodowca uzyskuje w momencie stosowania wszystkich wymienionych środków, we wskazanej przez producenta kolejności, charakteryzujących się niezwykłą niezawodnością.



Dr inż. Katarzyna Jankowska IRZ i B Ż PAN OLSZTYN

Dowiedz się więcej o firmie Ecolab



Źródło: Ecolab
Data dodania: 2014-12-15
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl