Miniladowarki Bobcat

POLSKI INDYK JEST CORAZ BARDZIEJ KONKURENCYJNY

Polska jest największym producentem i eksporterem drobiu w Unii Europejskiej. Sprzedaż z roku na rok rośnie, a polskie kurczaki i indyki z powodzeniem zdobywają uznanie Niemców, Francuzów i Brytyjczyków. Aby jeszcze lepiej mierzyć się
z wyzwaniami branży, hodowcy indyka spotkali się na Akademii Indyka, która odbyła się 4 i 6 października w Opalenicy oraz Iławie.

Polska jest potęgą na europejskim rynku drobiu. Według danych ARR w I połowie 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664 tys. ton – o 14% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r.Szczególnie w siłę rosną producenci mięsa indyczego. Mięso z indyka stało się w ostatnich latach trzecim – po kurczaku i wieprzowinie – najpopularniejszym mięsem w Polsce.

Branża drobiarska nie spoczywa jednak na laurach. Polscy producenci stawiają na jakość oraz bezpieczeństwo mięsa i jego przetworów. Rynek wymaga coraz nowszych certyfikatów jakościowych. Dziś hodowcy muszą posiadać certyfikat IKB – na potrzeby kupców holenderskich, GMP oraz GMP+ – na potrzeby rynku brytyjskiego i niemieckiego, a także certyfikat QS – niezbędny na rynku niemieckim. Ten ostatni gwarantuje jakość produktu od tzw. „pola do lady sklepowej”. Produkcję pasz w zgodzie z tym systemem prowadzi firma De Heus. Już dwie wytwórnie De Heus – w Buku i Mieścisku – posiadają certyfikat QS z najwyższą notą.

Choć perspektywy rozwoju rynku indyczego są bardzo korzystne i obiecujące, to jednak pojawiają się także pewne ograniczenia. Jednym z ważnych wyzwań są infekcje indyków i profilaktyka stad rodzicielskich.

To właśnie bezpieczeństwo polskiego mięsadecyduje o jego konkurencyjności na międzynarodowym rynku. Polska jest jednym z nielicznych państw wolnych od ptasiej grypy, a pisklęta rodzicielskie mogą być wywożone poza granice kraju. Flagowym projektem, który zajmuje się m.in. tym zagadnieniem jest Akademia Indyka. Misją Akademii jest wspieranie polskich hodowców w poprawie wskaźników ekonomicznych oraz dobrostanu ptaków.

„Indyki to ptaki trudne w hodowli, bardzo delikatne, dlatego wymagają szczególnej opieki zootechnicznej. Zapewnienie odpowiedniej przestrzeni oraz właściwa kontrola jakości ściółki mają ogromny wpływ na zdrowotność ptaków i właściwe przyrosty masy ciała” – wyjaśnia Michał Szafryna, kierownik produktu ds. drobiu w firmieDe Heus, inicjatora Akademii Indyka.

4 i 6 października odbyły się dwa kolejne spotkania z cyklu Akademia Indyka. Hodowcy, przedstawiciele środowisk akademickich oraz lekarze weterynarii zgromadzili się w Iławie i Opalenicy, aby omówić najważniejsze problemy branży, a także wymienić się doświadczeniem i wiedzą.

Ważnym tematem poruszanym podczas konferencji była profilaktyka stad rodzicielskich.

„Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że wciąż pojawiają się nieznane dotychczas jednostki chorobowe drobiu. Dlatego hodowcy muszą przykładać wyjątkowo dużo uwagi profilaktyce i trosce o stada rodzicielskie – od tego zależy potencjał jednodniowych piskląt” – wyjaśnia Michał Szafryna z De Heus. „Bioasekuracja, szczepienia i monitoring drobiu są absolutną podstawą.  Wpływają na opłacalność produkcji oraz jej efektywność” – podsumowuje.

 

O Akademii Indyka

Akademia Indyka to pierwszy i jedyny w Polsce cykl bezpłatnych szkoleń, wspierających hodowców indyka w poprawie wyników ekonomicznych i dobrostanu ptaków. Powstała z inicjatywy firmy De Heus przy współpracy z autorytetami w zakresie chowu i hodowli indyka z firm Aviagen, Grelavi, Evonik, Huvepharma oraz Biomin. 

 

Akademia Indyka stale wspiera hodowców – dostarcza wartościowych materiałów, pogłębiających zagadnienia poruszane podczas konferencji. Specjalnie w tym celu powstała platforma, dotycząca hodowli indyków – www.akademiaindyka.deheus.pl. Wszystko po to, by wspólnie dbać o rozwój rynku indyka w Polsce, by dzięki przedsiębiorczym i innowacyjnym działaniom usprawniać fermy oraz aby wraz z niezależnymi partnerami – organizatorami Akademii – poprawiać dobrostan ptaków i wynik ekonomiczny.



Źródło: Neuron Agencja Public Relations
Data dodania: 2016-10-11
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl