Odpowiedni program żywieniowy połączony z wysokiej jakości paszą jest jednym z głównych czynników, wpływających na wyniki produkcyjne kurcząt bojlerów, indyków rzeźnych, stad kur reprodukcyjnych mięsnych oraz towarowych. Dlatego decydując się na konkretnego producenta pasz warto zapoznać się z jego ofertą oraz zapleczem technologicznym wytwórni, by zapewnić swojej fermie jak najlepszy produkt. Firma Cedrob Pasze, obecna na polskim rynku żywienia zwierząt od 4 lat, już dziś radzi, jak wybrać wysokiej jakości mieszankę paszową dla swojej produkcji.
Nowe technologie, innowacyjne rozwiązania
Firma Cedrob Pasze jest otwarta na innowacje i nowoczesne technologie
Fot. CEDROB PASZE
|
Wybierając mieszankę paszową warto zwrócić uwagę na jej proces produkcyjny. Wysokiej jakości pasza powstaje w wytwórni, gdzie wykorzystywane są innowacyjne rozwiązania technologiczne. Nowoczesnym rozwiązaniem zastosowanym, między innymi
w ciechanowskiej wytwórni pasz należącej do CEDROB S.A., jest higienizacja mieszanek paszowych. Proces ten polega na obróbce termicznej mieszanek paszowych granulowanych oraz kruszonych., ogranicza do minimum obecność bakterii,
w tym salmonelloz, a tym samym podnosi bezpieczeństwo biologiczne produktów stosowanych w żywieniu zwierząt.
Nowoczesne wytwórnie mogą także ponieść jakość produkowanych pasz, poprzez dozowanie płynnych enzymów na schłodzony granulat, co zwiększa strawność i przyswajalność mieszanek paszowych granulowanych i kruszonych przez zwierzęta. Dzieje się tak dlatego, że enzymy są dodawane do paszy po obróbce termicznej (higienizacja) i po procesie granulacji, a wzbogacanie mieszanek paszowych w enzymy przed tymi etapami produkcji mogłoby prowadzić do ich niewielkiej lub częściowej
dezaktywacji, gdyż są one białkami wrażliwymi na wysoką temperaturę. W związku z tym, zastosowanie takiego rozwiązania daje pewność, że spełniają one, w jak najszerszym zakresie swoją rolę, która ma znaczący wpływ na efektywność trawienia składników pokarmowych. Dla producentów jest to niezwykle istotne, gdyż lepsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta, to mniejsze jej zużycie i lepszy wynik ekonomiczny.
Wysokiej jakości paszę zapewnia dobór jak najlepszych materiałów paszowych
Fot. CEDROB PASZE
|
Odpowiednio dobrana receptura
Oprócz nowoczesnej technologii produkcji pasz, wysokiej jakości mieszanki paszowe wyróżnia jakość surowców wykorzystywanych do ich produkcji, których oceny dokonuje laboratorium wytwórni, wyposażone w odpowiedni sprzęt. Jest to bardzo ważny element
w żywieniu zwierząt, gdyż nawet najlepiej zbilansowana mieszanka paszowa, ale wyprodukowana w oparciu o niskiej jakości surowiec nie przyniesie oczekiwanych efektów, dlatego do produkowanych przez Cedrob Pasze mieszanek paszowych dobierane są komponenty spełniające najwyższe standardy.
Nowoczesne podejście do tworzenia receptur paszowych, oprócz znajomości zapotrzebowania pokarmowego zwierząt, musi uwzględniać ciągłą obserwację, tego co proponuje świat nauki oraz producenci materiałów paszowych. „Bilansujemy pasze w oparciu o najnowszą i sprawdzoną wiedzę. Ponadto współpracujemy ze sprawdzonymi i stałymi partnerami w zakresie komponentów paszowych, ze szczególnym uwzględnieniem premiksów, aminokwasów syntetycznych, enzymów, dodatków mineralnych i komponentów wysokobiałkowych oraz tłuszczów, którzy cieszą się uznaniem i zaufaniem na rynku polskim, jak i zagranicznym. Stała współpraca z tymi firmami zapewnia bezpieczeństwo i powtarzalną jakość produkowanych mieszanek paszowych” – zapewnia Grzegorz Łepek, Główny Technolog Cedrob Pasze i dodaje „Natomiast, sięgając po najnowsze rozwiązania, czy dodatki paszowe, starannie przyglądamy się temu co mogą wnieść do receptury paszowej oraz, czy posiadają solidnie udokumentowane działanie”.
Do produkcji pasz w Wytwórni Pasz Cedrob Pasze wprowadzane są bardzo dobrej jakości surowce wysokobiałkowe. Dzięki wykorzystaniu między innymi kilku źródeł białka o jak najlepszym profilu aminokwasowym i wysokiej strawności, mamy gwarancję, że białko pobrane z paszą przez zwierzęta będzie w pełni wykorzystane przez ich organizm do odpowiedniego rozwoju i wzrostu oraz wpłynie korzystnie na status zdrowotny.
Cedrob Pasze jest przykładem na to, że mieszanki paszowe można produkować w oparciu o najlepsze rozwiązania, a przy tym w dobrej cenie. Obecnie drożeje energia mieszanek paszowych - w związku z tym, jednym z czynników decydujących o cenie paszy będzie jakość tłuszczów roślinnych i zwierzęcych przeznaczonych do produkcji pasz. Tłuszcze, które ciechanowski producent stosuje w żywieniu zwierząt, spełniają najwyższe wymagania jakościowe i są źródłem dobrze przyswajanej przez nie energii, co wpływa korzystnie na zużycie paszy w przeliczeniu na 1 kg masy ciała. Używanie do produkcji pasz tłuszczów gorszej jakości może obniżać ich kaloryczność i skutkować zwiększonym zużyciem paszy oraz problemami natury metabolicznej, a co za tym idzie wzrostem kosztów produkcji poniesionych na fermach. Jednym ze wskaźników jakości tłuszczu jest liczba kwasowa. Tłuszcz, który posiada wysoką liczbę kwasową może obniżać strawność białka, gdyż w takim tłuszczu mogą zachodzić już zaawansowane procesy oksydacyjne, których produkty tworzą nierozerwalne kompleksy z aminokwasami. Procesy utleniania tłuszczu obniżają zawartość witaminy A i E oraz mogą prowadzić do niedoboru w organizmie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się także. do pogorszenia przyrostów, otłuszczenia wątroby, zakłócenia prawidłowej pracy nerek oraz negatywnie wpływa na płodność zwierząt. Pamiętać należy, że tłuszcze dostarczają niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie syntetyzuje i musi otrzymać je w pożywieniu, dlatego ważne jest by producenci dobierali tłuszcze o jak najlepszym profilu tych kwasów z dużą zawartością kwasu linolowego wciąż pamiętając, by wybrany komponent posiadał wysoką kaloryczność oraz strawność.
W celu zwiększenia bezpieczeństwa produkowanych pasz, w Wytwórni Pasz Cedrob Pasze do tych mieszanek paszowych do których jest to żywieniowo uzasadnione, dodaje się preparat zakwaszająco - konserwujący. Ponieważ dawka preparatu gwarantuje działanie konserwujące paszy, nie należy rezygnować ze stosowania tych środków bezpośrednio na fermie. Dodanie do paszy preparatu zakwaszająco - konserwującego utrudnia, a wręcz uniemożliwia rozwój patogennych mikroorganizmów - bakterii i grzybów oraz zabezpiecza przed powstawaniem mikotoksyn. Ograniczenie wpływu niekorzystnych mikroorganizmów na organizm zwierząt wiąże się z działaniem zapobiegającym biegunkom, które mogą być wywoływane przez te drobnoustroje.
Wybór najlepszej pod względem jakości i wartości żywieniowej mieszanki paszowej ma ogromne znaczenie dla producentów mięsa oraz jaj, gdyż pozwala na osiąganie wysokich wyników produkcyjnych i zapewnia dobry status zdrowotny zwierząt, co w efekcie procentuje wyższym zyskiem ekonomicznym.
Szczegółowych informacji udziela:
Pegasus Public Relations
Joanna Manarczyk
T: 22 877 22 18
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB S.A. funkcjonują:
- Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
- Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie
- Wytwórnia Pasz w Gumowie
- Sklepy firmowe
- Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa. Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB S.A. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008, posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji system higienizacji paszy oraz system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB S.A.