Lista laureatów zostanie ogłoszona 25 września, podczas Targów Smaki Regionów. Wyróżnione produkty będą prezentowane na stoiskach wystawców podczas targów Smaki Regionów.
Celem konkursu o Medal Targów Smaki Regionów jest wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów w Poznaniu. W tym roku oceniana będzie rekordowa w historii Targów Smaki Regionów ilość produktów, bo aż 80. Skąd tak duże zainteresowanie konkursem? Konkurs o Medal Targów Smaki Regionów jest naszym pomysłem na to, aby promować wyjątkowe produkty, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Wyróżnienie to spełnia swoją funkcję nie tylko podczas samych targów Smaki Regionów, które odwiedza co roku kilkadziesiąt tysięcy smakoszy, ale także po targach, stanowiąc element komunikacji w relacjach z klientami. – objaśnia Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu smaki Regionów.
Wśród produktów, które zostały zgłoszone do tegorocznej edycji konkursu znajdują się przetwory mięsne, mleczarskie oraz owocowo-warzywne, powidła, miody, nalewki, piwa, soki, ciasta. Wszystko przygotowywane na bazie staropolskich receptur, z poszanowaniem dla kulinarnej tradycji danego regionu.
Laureatów będzie można poznać na stoiskach zwycięzców podczas Targów Smaki Regionów, które odbędą się w dniach 24-27 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania.
Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl