Miniladowarki Bobcat

Siarka a optymalne wykorzystanie azotu

Z uwagi na sytuację na rynku nawozów producenci rolni będą zwracali baczną uwagę na efektywność stosowanego azotu. Z pewnością bardziej precyzyjnie będą też bilansować wszystkie składniki pokarmowe. Zwiększenie skuteczności wykorzystania azotu i prawidłowego zrównoważenia nawożenia nabierze większego niż zazwyczaj znaczenia.

Jedynie przy wystarczającej ilości siarki nawożenie azotowe jest wydajne. Siarka prowadzi do wzrostu efektywności zastosowanych nawozów. Optymalnie odżywione siarką rośliny lepiej wykorzystują azot. To zapewnia wyższy plon i poprawę jego jakości. Ten wzrost jest wynikiem zbilansowanego pobierania azotu, które determinowane jest odpowiednim dokarmieniem roślin siarką. Deficyt siarki redukuje plonotwórczą efektywność azotu. Z kolei zintensyfikowanie nawożenia azotowego pogłębia niedobory siarki. Tak w skrócie można opisać współdziałanie tych pierwiastków.

Siarka intensyfikuje przemiany pobranego przez rośliny azotu w białka. To efekt aktywacji procesów odpowiedzialnych za metabolizm i azotu i węgla. Przy prawidłowym zaopatrzeniu roślin w siarkę większa ilość pobranego przez rośliny azotu jest wbudowywana w związki organiczne. Właściwe proporcje tych dwóch pierwiastków determinują plon pod względem i ilościowym i jakościowym. Deficyt jednego z nich niekorzystnie wpływa na wykorzystanie drugiego.

Siarka jest ponadto składnikiem enzymów uczestniczących w procesach redukcji azotanów. Przy jej niedoborze w roślinach gromadzą się niebiałkowe formy azotu. To pogarsza jakość plonu. Optymalnie odżywione tym pierwiastkiem rośliny cechują wysokie parametry weryfikowane podczas skupu. Na przykład w pszenicy konsumpcyjnej podwyższa zawartość białka – aminokwasów egzogennych i poprawia wartość wypiekową mąki. Odpowiednie odżywienie roślin siarką poprawia zdrowotność plantacji – zwiększa tolerancję na ataki patogenów. Dzięki niej wzrasta odporność na szkodniki i choroby.

Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu aminokwasów, witamin oraz enzymów. Korzystnie wpływa na wytwarzanie chlorofilu. Zwiększa odporność roślin na suszę. Wpływa także na szereg procesów zachodzących w roślinie. Istotą plonotwórczego znaczenia siarki jest współdziałanie z azotem – umożliwia lepsze wykorzystanie azotu z gleby i nawozów. Dlatego warto stosować nawozy azotowo-siarkowe. Wybierając odpowiedni, należy także zwrócić uwagę na dodatek magnezu. Ten pierwiastek także zapewnia efektywne pobranie i przetworzenie azotu w plon. Te kryteria spełnia Saletromag –  uniwersalny nawóz azotowy, który może być stosowany podczas wiosennego nawożenia wszystkich roślin uprawnych. Szczególnie polecany jest do wiosennego nawożenia zbóż ozimych (I, II dawka) oraz jarych, a także roślin przemysłowych, okopowych, pastewnych, na użytkach zielonych, w uprawie warzyw oraz sadownictwie. Nawóz zawiera dwie formy azotu, szybkodziałającą, wpływającą na dobre pobieranie potasu, magnezu i wapnia formę saletrzaną oraz formę amonową, która działa wolniej, jest równomiernie pobierana przez rośliny, nie ulega wymyciu z gleby, wpływa na budowę silnego systemu korzeniowego, wspomaga pobieranie fosforu, siarki i boru. Dzięki jego zastosowaniu w trakcie wczesnowiosennego zasilania ozimin, jak również wiosennego nawożenia upraw, wprowadzamy obok azotu siarkę oraz magnez. Siarka poprawia efektywność wykorzystania azotu, zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki. Natomiast magnez odpowiedzialny jest między innymi za fotosyntezę, kontroluje wykorzystanie azotu, fosforu i innych pierwiastków, pobudza rozwój systemu korzeniowego, a tym samym zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby, dzięki czemu chroni rośliny przed stresem suszy.

Kluczowe znaczenie azotu i siarki w metabolizmie roślin wręcz nakazuje zbilansowanie nawożenia tymi składnikami. Warto rozważyć zastosowanie produktów zawierających w swym składzie oba te składniki.

 

Anna Rogowska

 



Źródło: Agencja Prasowa Jatrejon
Data dodania: 2022-03-03
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl