Tradycyjne produkty z całej Polski w weekend w Warszawie

Już w najbliższą niedzielę, 6 października odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.

Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych odbędzie się w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00-17.00. Na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.

Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE, organizowanego na zlecenie MRiRW. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał
do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)
na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu EFRWP.

O EFRWP:

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich.

 

 



Źródło: ITBC Communication Sp. z o.o.
Data dodania: 2013-10-03
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl