Utylizacja odpadów zwierzęcych na miejscu? Teraz to możliwe!

Blisko 30 lat temu w Wielkiej Brytanii powstał pomysł na utylizację martwych zwierząt i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia przy zastosowaniu specjalnego, niewielkiego pieca. Ograniczono tym samym transport, a przez to zagrożenie skażenia środowiska. Największy producent tego typu urządzeń, brytyjska firma Waste Spectrum rozpowszechniła urządzenia, początkowo w całej europie, a obecnie również na całym świecie. Dystrybuowane przez firmę Bentley Polska Piece do utylizacji martwych zwierząt i odpadów poubojowych już od ponad pięciu lat, z powodzeniem i w zgodzie z obowiązującym prawem, pracują również w Polsce.

Bezpieczeństwo przede wszystkim!

Biobezpieczeństwo jest niezwykle ważnym czynnikiem w każdej działalności związanej z produkcją zwierzęcą czy przetwórstwem mięsnym. Ma niebanalny wpływ na całość prowadzonych działań, a co za tym idzie wpływa na całość kosztów związanych z prowadzoną działalnością. Kilka głośnych przypadków wybijania całych, zakażonych stad drobiu w ostatnich latach pokazało jak niewiele trzeba do tego aby skażone środowisko lokalne stało się olbrzymim zagrożeniem m.in. dla hodowli zwierząt. W celu ochrony swojej hodowli i aby możliwie maksymalnie zwiększyć biobezpieczeństwo hodowli należy przedsięwziąć wszelkie niezbędne kroki. Wszystkie pojazdy, które wjeżdżają na teren fermy stanowią potencjalne zagrożenie dla m.in. hodowli zwierząt, dlatego też należy ograniczyć do minimum ruch na fermie, szczególnie pojazdów obcych. Jednym z najniebezpieczniejszych momentów jest sam odbiór martwych zwierząt z fermy. Pomimo tego, że odbiorcy martwych zwierząt są zobowiązani do przestrzegania ścisłych wytycznych zawsze istnieje realne zagrożenie skażenia terenu. Innym problemem jest czas oczekiwania na odbiór materiału. W miarę upływu czasu, składowane martwe zwierzęta i części rzeźne zaczynają się rozkładać. Temperatura ma niebanalny wpływ na tempo rozkładu odpadów, dlatego szczególnie w dni ciepłe składowany materiał może stać się uciążliwy. Poza przykrym dla nosa tematem istnieje również duże ryzyko namnażania się i rozprzestrzeniania robaków i owadów powstałych w trakcie rozkładu odpadów, a także gryzoni, m.in. szczurów.. To z kolei może spowodować dalsze „rozchwianie” bezpieczeństwa biologicznego w miejscu prowadzonej działalności.

Jaka jest alternatywa?

Unia europejska i prawo polskie nakazuje, wedle możliwości, niezwłoczną utylizację martwych zwierząt i odpadowej tkanki zwierzęcej. Dzięki zastosowaniu odpowiednich, niewielkich i w pełni bezpiecznych urządzeń jakim są piece do utylizacji martwych zwierząt i odpadów poubojowych, każdy hodowca drobiu, trzody chlewnej, owiec, kóz, ryb, a także właściciel ubojni, zakładu przetwórstwa mięsnego może spopielić martwe zwierzęta lub produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia, ograniczając do minimum ruch obcych pojazdów na fermie! Opisywane tutaj urządzenia są również świetnym rozwiązaniem problemów kremacyjnych m.in. przy cmentarzyskach dla zwierząt lub przy klinikach weterynaryjnych. Taki sposób utylizacji daje pełne biobezpieczeństwo oraz niejednokrotnie znaczne oszczędności. Dodatkowo dzięki zastosowaniu oferowanych przez firmę Bentley Polska specjalnych kontenerów wyposażanych w agregat chłodniczy, służących do przechowywania martwych zwierząt i odpadów mięsnych możemy zminimalizować zagrożenie skażenia środowiska na terenie prowadzonej działalności.

Jak to działa?

Omawiane piece do spopielania martwych zwierząt i odpadów poubojowych są skonstruowane wedle określonych wytycznych i spełniają normy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z dnia 21  października 2009  r. Do instalacji urządzenia wymagane jest jedynie kilkanaście metrów kwadratowych wylewki betonowej, gniazdo energii elektrycznej (230 V / 50 Hz) oraz przyłącze instalacji paliwowej – oleju opałowego, gazu LPG lub ziemnego. Sama instalacja urządzenia zajmuje tylko kilka godzin.

Urządzenie składa się z dwóch komór: komory głównej (utylizacyjnej), tzw. komory dopalacza oraz części kominowej. Zastosowanie drugiej komory - dopalacza powoduje zupełne dopalenie się w temperaturze min. 850 °C i czasie min. 2 sekund niedopalonych pyłów z pierwszej komory. Dzięki temu z pracującego pieca nie wydobywają się szkodliwe zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy, a piec jest urządzeniem przyjaznym środowisku.

Komory pieca wyłożone są specjalnym, ogniotrwałym materiałem odpornym na temperatury do 1 600 °C. Na każdej z komór pracuje osobny, niezależny palnik sterowany za pomocą panelu kontrolnego. Panel kontrolny, który automatyzuje cały proces spopielania materiału, dzięki czemu urządzenie nie wymaga stałej opieki. Całość prac przy urządzeniu ogranicza się do załadowania pieca, ustawienia czasu i temperatury spopielania, a po tym czasie jego oczyszczenie z popiołu, którego pozostałość to ok. 2,5% załadowanego materiału do spopielenia. Pozyskany w ten sposób popiół może stanowić doskonały nawóz.

Piece, w zależności od rodzaju spalanych odpadów, mogą być ładowane od frontu lub mogą być zasypywane od góry. Niektóre modele posiadają specjalne wyciągarki, ułatwiające ładowanie martwych zwierząt w komorze głównej.

Same korzyści!

Zastosowanie pieca do spopielania martwych zwierząt i odpadowej tkanki zwierzęcej daje w pierwszej kolejności zupełną niezależność, ponieważ nie musimy korzystać z firmy utylizacyjnej bądź transportowej, która odbiera od nas materiał. Dzięki temu zyskujemy większe bezpieczeństwo i higienę na terenie prowadzonej działalności, ponieważ redukujemy do minimum ryzyko roznoszenia się chorób i zarazków oraz rozprzestrzeniania się robaków i owadów. To od nas zależy kiedy i jaka ilość materiału zostanie spopielona, co daję dużą łatwość w ogólnym planowaniu prac i działań oraz pozwala na obniżenie kosztów samego spopielenia materiału w piecu. Dodatkowo zastosowanie specjalnych, lekkich kontenerów chłodniczych, w których materiał może być bezpiecznie i higienicznie przechowany będzie ekonomicznie uzasadnione wszędzie tam gdzie powstaje niewielka ilość odpadów zwierzęcych, a ich codzienne spopielanie mijało by się z ekonomicznym celem. Oczywiście w przypadku wytworzenia odpowiedniej ilości odpadów zwierzęcych przeznaczonych do spopielenia w danym modelu pieca, zastosowanie urządzenia daje komfort bezpośredniej utylizacji - na bieżąco. Ponadto taki system daje ekonomiczną możliwość instalacji specjalnego wymiennika ciepła, dzięki któremu pozyskiwana jest ciepła woda. To kolejna korzyść wpływająca na obniżenie ogólnego kosztu utylizacji na miejscu martwych zwierząt i odpadów poubojowych.

Gdzie kupić?

Oficjalnym dystrybutorem pieców do utylizacji martwych zwierząt i odpadów poubojowych w Polsce jest najbardziej w naszym kraju doświadczona w tej dziedzinie firma Bentley Polska sp. z o.o. Firma oferuje nie tylko sprzedaż ale również transport, instalację, szkolenie oraz pełną obsługę posprzedażową urządzeń. Firma Bentley Polska oferująca tego typu urządzenia, jako jedyna posiada swój niezależny serwis, instalujący i serwisujący urządzenia na terenie całej polski. Kupując w firmie Bentley Polska kupujesz nie tylko piec ale i bezpieczeństwo inwestycji!

Wojciech Dubiński



Źródło: Bentley Polska Sp. z o.o.
Data dodania: 2014-03-27
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl