Warto dbać o wątrobę

W nowoczesnej hodowli bydła mlecznego, producenci borykają się z problemem zbyt krótkiego okresu użytkowania krowy. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest żywienie zwierząt paszą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową. Aby nie zmieniać dawki pokarmowej i wydłużyć okres użytkowania, warto wspomóc organizm zwierzęcia w regulacji czynności wątroby oraz trzustki.
Wątroba i trzustka to narządy, które przez pełnione funkcje detoksykacyjne, metaboliczne, filtracyjne, magazynujące oraz trawienne w głównej mierze stanowią o prawidłowym procesie hodowli. W przypadkach dużego obciążenia tych organów poprzez żywienie, intensywny cykl hodowlany czy antybiotykoterapię dochodzi do zaburzeń, sprzyjających wystąpieniu syndromu zwyrodnienia wątroby, co niejednokrotnie prowadzi do skrócenia okresu użytkowania zwierzęcia.

Badania prowadzone przez specjalistów firmy INTERMAG doprowadziły do opracowania formuły preparatu SUPLEXAN® HEPA, produktu wyjątkowo skutecznie chroniącego oraz wspomagającego pracę wątroby i trzustki. SUPLEXAN® HEPA charakteryzuje się wysoką zwartością wyciągu z kurkumy, który intensyfikując metabolizm węglowodanów i tłuszczy poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Ponadto wyciąg z kurkumy wspomaga przyswajanie białka przez organizm. Dzięki wyciągom z karczocha zwyczajnego i ostropestu plamistego, SUPLEXAN® HEPA wzmacnia detoksykacyjną czynność wątroby, sprzyja usuwaniu złogów i chroni przed wystąpieniem zapaleń o różnej etiologii. Wysoka zawartość L-karnityny w preparacie ma istotne znaczenie w przekazywaniu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, dzięki czemu powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu. Dodatkowe uzupełnienie diety zwierząt w zawartą w produkcie cholinę oraz betainę, pozwala uniknąć nadmiernego stłuszczenia wątroby i w konsekwencji syndromu tłuszczowego zwyrodnienia wątroby (ZNMT). SUPLEXAN® HEPA powinien być także stosowany w okresach zmiany dawki pokarmowej. Ze względu na swoje właściwości preparat pobudza wydzielanie żółci, przez co zwiększa apetyt zwierząt, a tym samym wykorzystanie paszy.

Korzyści z zastosowania produktu to przede wszystkim:
- regulacja czynności wątroby i trzustki;
- wspomaganie wątroby przy skarmianiu paszami wysokoenergetycznymi;
- wspomaganie leczenia syndromu tłuszczowego zwyrodnienia wątroby;
- ograniczenie skutków zatruć toksynami paszowymi, bakteryjnym oraz prowadzoną antybiotykoterapią;
- ochrona wątroby w trakcie wysokiej produkcyjności.


Źródło: Zespół Biura Prasowego INTERMAG
Data dodania: 2015-05-22
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl