Witaminy mikrokapsułkowane - nowa technologia w produktach firmy Wipasz

Firma WIPASZ wprowadziła nanotechnologię w produktach dla bydła.  Jest to innowacja w postaci mikrokapsułkowanych witamin w mieszankach dla krów mlecznych. Dzięki kapsułkom składniki odżywcze  i witaminy uwalniają się stopniowo oraz bezpiecznie przechodzą przez żwacz. Pamiętajmy, że użycie witamin, nawet w odpowiedniej dawce może nie być wystarczające!

Oprócz zwiększonego zapotrzebowania na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach u krów w okresie okołoporodowym również inne czynniki muszą być brane pod uwagę aby pokryć pełne wymagania zwierząt. U przeżuwaczy, pobrane witaminy A,D3 i E są metabolizowane (zużywane) w żwaczu przez mikroflorę. Szacuje się, że tylko około 30 do 40% pobranej witaminy E jest wchłaniane (NRC 2001). Degradacja witamin w żwaczuzależy od aktywności mikroorganizmów. Bakterie amylolityczne są bardziej aktywne w degradacji niż bakterie trawiące włókno.

W celu pokrycia metabolicznych potrzeb krów najlepiej używać chronione witaminy. Dlatego też WIPASZ  wprowadził innowacyjną zasadę w żywieniu  – mikrokapsułkowane witaminy w mieszankach dla krów mlecznych. Aby zapobiec utracie witamin w żwaczu, witaminy te powleczone są lipidową matrycą ochronną w celu zwiększenia ilości witamin dostępnych w jelitach. Jeśli sposób ochrony witamin jest dobry należy zmniejszyć ilość witamin nie chronionych przy zachowaniu odpowiedniej ilości witamin dostępnych w jelitach.   Mikrokapsułkowanie to proces, który pozwala na umieszczenie substancji lub składników odżywczych w innych substancjach w celu ich ochrony i izolacji od otoczenia, aby te przeszły nienaruszone do jelita i zostały bezpośrednio przez nie wchłonięte.

Reasumując, poziom witaminy A i E zmniejsza się fizjologicznie w okresie okołoporodowym. W konsekwencji osłabia się odporność krowy na infekcje. Natomiast istotna dla kontroli poziomu wapnia i fosforu we krwi, witamina D3 stymuluje wzrost i mineralizację kości, niezbędna dla prawidłowego wydzielania insuliny. Warto też pamiętać, że odpowiednia suplementacja witamin i minerałów w okresie zasuszenia i po porodzie to inwestycja w dobrą płodność i oszczędność pieniędzy.

 



Źródło: WIPASZ S.A.
Data dodania: 2013-04-05

Galeria zdjęć

 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl