Zagrożenie - Mączniak w oziminach

Na plantacjach zbóż ozimych w centralnej części Polski, na Wielkopolsce ma miejsce masowe uwalnianie zarodników konidialnych Blumeria graminis, sprawcy mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Patogen powoduje infekcje roślin w szerokim zakresie temperatury i wilgotności. Zarodniki mogą kiełkować nawet bez kropli wody, a okres inkubacji wynosi około 7 dni. Niewielki wzrost wilgotności, spowodowany wieczornym i nocnym spadkiem temperatury, czy pojawienie się kropel rosy przyczynia się do kolejnych infekcji i rozprzestrzeniania się patogenu – ostrzegają specjaliści firmy Sumi Agro Poland.

Ochrona plantacji przed tym patogenem wymaga kompleksowych działań, połączenia metod agrotechnicznych, hodowlanych i chemicznych. Zwalczanie sprawcy nie jest proste i wymaga nie tylko ciągłego monitorowania sytuacji na plantacji, ale także użycia właściwych, skutecznie działających środków grzybobójczych. Dlatego firma Sumi Agro Poland proponuje Kendo 50 EW – wysoce specjalistyczny fungicyd, którego substancją czynną jest cyflufenamid. Działanie zapobiegawcze i interwencyjne jest niezależne od pogody i utrzymuje się w roślinie nawet 6 tygodni. Dzięki wyjątkowo szybkiemu wnikaniu do warstwy woskowej liści, ta unikatowa substancja czynna już po godzinie jest odporna na działanie deszczu. Działanie translaminarne i gazowe zwalcza patogen już obecny na roślinie oraz zabezpiecza przed rozwojem nowych infekcji, a działanie systemiczne chroni nowe przyrosty rośliny uprawnej
.
Środek Kendo 50 EW o działaniu układowym stosuje się w pszenicy ozimej z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30−59). Zalecana dawka jednorazowego zastosowania wynosi 0,2–0,3 l/ha. Kendo 50 EW ogranicza także występowanie innych chorób pszenicy ozimej tj. brunatnej plamistości liści, rdzy brunatnej, rdzy żółtej, septoriozy liści, septoriozy plew i fuzariozy kłosów. Kendo 50 EW można stosować 2 razy w sezonie.

Specjaliści Sumi Agro Poland podkreślają, że zwalczanie sprawcy mączniaka prawdziwego, który już we wczesnych fazach rozwojowych zbóż występuje w dużym nasileniu ma decydujący wpływ na plon, jego wielkość i jakość. Istotne jest aby nie opóźniać zabiegów i wykonywać je natychmiast po stwierdzeniu przekroczenia przez agrofaga progu szkodliwości.

dr Daniel Zawada
Koordynator ds. Doświadczalnictwa i Rozwoju Produktów Sumi Agro Poland


Źródło: Sumi Agro Poland Sp. z o.o.
Data dodania: 2016-04-25
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl