Intermag_baner_duzy_wizytowka_firmy

Biostymulator TYTANIT- stymulator wzrostu



Intermag Sp. z o.o.

  • + 48 32 645 59 00
  • +48 32 642 70 44
Zapytaj o produkt
Wizytówka firmy

  • Informacje
  • Zdjęcia
  • Zapytaj o produkt
  • Pozostała oferta
Biostymulator TYTANIT jest płynnym stymulatorem wzrostu roślin zawierającym formę tytanu dostępną dla roślin w szerokim zakresie pH od 4,0 do 8,0 – zarówno przy stosowaniu pozakorzeniowym jak i doglebowym. Zgodna ze specyfikacją techniczną zawartość rozpuszczalnego w wodzie, łatwo przyswajalnego dla roślin tytanu to 0,8% (8,5 g Ti/litr).

Biostymulator TYTANIT® jest produkowany i oferowany przez firmę Intermag tak rolnikom, jak i ogrodnikom w Polsce i wielu innych krajach od 1989 r. Liczne wyniki doświadczeń i wdrożeń z zastosowaniem Tytanitu oraz opinie jego użytkowników pozwoliły na zaklasyfikowanie Biostymulatora Tytanitu nie tylko do grupy nawozów mineralnych, ale także do mineralnych stymulatorów wzrostu, zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr S-237/11 z dn. 19 sierpnia 2011.

Skuteczność biostymulatora Tytanitu w uprawach rolniczych i ogrodniczych została opisana w wielu publikacjach i artykułach.
Największe korzyści agrobiologiczne związane ze stosowaniem biostymulatora Tytanitu to przede wszystkim:

1. Zdecydowane zwiększenie plonowania roślin
2. Wzrost odporności roślin na choroby i szkodniki
3. Wzrost odporności roślin na stres wywołany czynnikami abiotycznymi (niekorzystne warunki klimatyczne, środowiskowe i uprawowe)

Z zaleceń stosowania Biostymulatora Tytanitu wynika, że nawet niewielka dawka 0,2 – 0,4 l/ha jest optymalna
i przynosi wymierne korzyści agrotechniczne i ekonomiczne.

Przeznaczenie:

TYTANIT polecany jest do stosowania dolistnego lub fertygacji w celu poprawy wzrostu i plonowania roślin. Zastosowanie biostymulatora TYTANITU zwiększenia efektywność fotosyntezy oraz żywotność pyłku kwiatowego, a także tempo pobierania składników pokarmowych i wody. Korzystnie wpływa również na rozwój i regenerację systemu korzeniowego oraz na wzrost roślin osłabionych przez czynniki stresowe (niska temperatura, susza, niekorzystne warunki powietrzno-wodne w glebie, silna presja patogenów i inne).


Stosowanie:

Terminy stosowania biostymulatora TYTANIT® Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 0,2–0,4
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);
0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 0,2–0,4
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 0,2–0,4
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I – ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego  (BBCH 39–45) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 0,2–0,4
ŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I –ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
OWIES
I – faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
RZEPAK
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia  (BBCH 14–18); 0,2–0,4
wiosna:
I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36);
0,2–0,4
II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni 0,2–0,4
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,2–0,4
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 0,2–0,4
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,2–0,4
BURAK
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); 0,2–0,4
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 0,2–0,4
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 0,2–0,4
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); 0,2–0,4
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); 0,2–0,4
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) 0,2–0,4
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); 0,2–0,4
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 0,2–0,4
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) 0,2–0,4
JABŁOŃ,  GRUSZA
I–II  – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni; 0,2–0,4
III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 0,2–0,4
V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) 0,2–0,4
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) 0,2–0,4
ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) 0,2–0,4
MALINA
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) 0,2–0,4
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 0,2–0,4
PORZECZKA
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) 0,2–0,4
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
WINOROŚL
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55);   0,2–0,4
III – biały pak (BBCH 58–59); 0,2–0,4
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,2–0,4
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); 0,2–0,4 
 
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,2–0,4 
 
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,2–0,4
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); 0,2–0,4 
 
POMIDOR
I – rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); 0,2–0,4 
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 0,2–0,4 
III – otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,2–0,4 
IV – pierwszy owoc  osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) 0,2–0,4
OGÓREK
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 0,2–0,4 
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,2–0,4 
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 0,2–0,4 
BROKUŁ
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4 
II – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29); 0,2–0,4 
III – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KALAFIOR
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4
II – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KAPUSTA
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 0,2–0,4
II – główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) 0,2–0,4
WARZYWA KORZENIOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 0,2–0,4 
CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 0,2–0,4 
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 0,2–0,4 
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 0,2–0,4 
ROZSADA WARZYW
rozwinięty 1. liść – faza 2. liścia (BBCH 11–12) 0,02–0,03 l
na 100 l wody


FERTYGACJA

Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku (tj. 0,02–0,04 l preparatu TYTANIT na 1000 l pożywki gotowej do użytku).
 
W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny.
W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji.
 
PODLEWANIE
Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem preparatu 0,02–0,04% (20–40 ml preparatu w 100 litrach wody).


Producent: Intermag sp. z o.o
Pliki do pobrania
Wyślij zapytanie dotyczące: Biostymulator TYTANIT- stymulator wzrostu do firmy Intermag Sp. z o.o., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.
Firma
Branża
Ulica
Kod / Miasto
Imię i nazwisko*
E-mail*
Telefon*
Fax
Treść*
Akceptuję regulamin ATCOM SP.Z O.O i zobowiązuję się do jego przestrzegania. * 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych pełna treść

Wyrażam zgodę w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.1997 r, D.U. z 2002 Nr 101, poz. 923 z późniejszymi zmianami na przetwarzanie moich danych osobowych przez Atcom Sp.z o.o .w celu marketingowym.

Administratorem podanych danych osobowych jest Atcom Sp.z o.o., ul Fordońska 87, 85-719 Bydgoszcz. Dane osobowe zbierane są na zasadzie dobrowolności. Ma Pan/i prawo dostępu do danych oraz ich poprawienia lub usunięcia. Więcej w Polityce prywatności.


*Pola oznaczone gwiazdkami są polami wymaganymi. (nie udzielamy odpowiedzi na zapytania bez podanego kontaktu teleadresowego).
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl