
Biostymulator TYTANIT® jest produkowany i oferowany przez firmę Intermag tak rolnikom, jak i ogrodnikom w Polsce i wielu innych krajach od 1989 r. Liczne wyniki doświadczeń i wdrożeń z zastosowaniem Tytanitu oraz opinie jego użytkowników pozwoliły na zaklasyfikowanie Biostymulatora Tytanitu nie tylko do grupy nawozów mineralnych, ale także do mineralnych stymulatorów wzrostu, zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr S-237/11 z dn. 19 sierpnia 2011.
Skuteczność biostymulatora Tytanitu w uprawach rolniczych i ogrodniczych została opisana w wielu publikacjach i artykułach.
Największe korzyści agrobiologiczne związane ze stosowaniem biostymulatora Tytanitu to przede wszystkim:
1. Zdecydowane zwiększenie plonowania roślin
2. Wzrost odporności roślin na choroby i szkodniki
3. Wzrost odporności roślin na stres wywołany czynnikami abiotycznymi (niekorzystne warunki klimatyczne, środowiskowe i uprawowe)
Z zaleceń stosowania Biostymulatora Tytanitu wynika, że nawet niewielka dawka 0,2 – 0,4 l/ha jest optymalna
i przynosi wymierne korzyści agrotechniczne i ekonomiczne.
Przeznaczenie:
TYTANIT polecany jest do stosowania dolistnego lub fertygacji w celu poprawy wzrostu i plonowania roślin. Zastosowanie biostymulatora TYTANITU zwiększenia efektywność fotosyntezy oraz żywotność pyłku kwiatowego, a także tempo pobierania składników pokarmowych i wody. Korzystnie wpływa również na rozwój i regenerację systemu korzeniowego oraz na wzrost roślin osłabionych przez czynniki stresowe (niska temperatura, susza, niekorzystne warunki powietrzno-wodne w glebie, silna presja patogenów i inne).
Stosowanie:
| Terminy stosowania biostymulatora TYTANIT® | Dawkowanie [l/ha] |
| PSZENICA, PSZENŻYTO | |
| jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); | 0,2–0,4 |
| wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29) jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29); |
0,2–0,4 |
| II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); | 0,2–0,4 |
| III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) | 0,2–0,4 |
| JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY | |
| jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
| wiosna: I – ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32) jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
| II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) | 0,2–0,4 |
| III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) | 0,2–0,4 |
| ŻYTO | |
| jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
| wiosna: I –ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32) jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
| II – faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) | 0,2–0,4 |
| III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) | 0,2–0,4 |
| OWIES | |
| I – faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
| II – początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) | 0,2–0,4 |
| III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) | 0,2–0,4 |
| RZEPAK | |
| jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); | 0,2–0,4 |
| wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
0,2–0,4 |
| II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni | 0,2–0,4 |
| KUKURYDZA | |
| I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; | 0,2–0,4 |
| II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) | 0,2–0,4 |
| III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 0,2–0,4 |
| BURAK | |
| I – 4–8 liści (BBCH 14-18); | 0,2–0,4 |
| II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); | 0,2–0,4 |
| III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) | 0,2–0,4 |
| ZIEMNIAK | |
| I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); | 0,2–0,4 |
| II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); | 0,2–0,4 |
| III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) | 0,2–0,4 |
| SOJA i inne strączkowe | |
| I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); | 0,2–0,4 |
| II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); | 0,2–0,4 |
| III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) | 0,2–0,4 |
| JABŁOŃ, GRUSZA | |
| I–II – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni; | 0,2–0,4 |
| III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); | 0,2–0,4 |
| IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); | 0,2–0,4 |
| V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) | 0,2–0,4 |
| CZEREŚNIA, WIŚNIA | |
| I – biały pąk (BBCH 57–59); | 0,2–0,4 |
| II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) | 0,2–0,4 |
| III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); | 0,2–0,4 |
| IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) | 0,2–0,4 |
| ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA | |
| I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) | 0,2–0,4 |
| II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) | 0,2–0,4 |
| III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); | 0,2–0,4 |
| IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) | 0,2–0,4 |
| MALINA | |
| I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) | 0,2–0,4 |
| III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) | 0,2–0,4 |
| IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) | 0,2–0,4 |
| PORZECZKA | |
| I – początek wegetacji (BBCH 07–09) | 0,2–0,4 |
| I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); | 0,2–0,4 |
| II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) | 0,2–0,4 |
| WINOROŚL | |
| I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); | 0,2–0,4 |
| II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) | 0,2–0,4 |
| TRUSKAWKA | |
| I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
| II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55); | 0,2–0,4 |
| III – biały pak (BBCH 58–59); | 0,2–0,4 |
| IV – kwitnienie (BBCH 60–65); | 0,2–0,4 |
| V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); | 0,2–0,4 |
| PAPRYKA | |
| I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); | 0,2–0,4 |
| II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); | 0,2–0,4 |
| III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); | 0,2–0,4 |
| POMIDOR | |
| I – rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); | 0,2–0,4 |
| II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); | 0,2–0,4 |
| III – otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); | 0,2–0,4 |
| IV – pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) | 0,2–0,4 |
| OGÓREK | |
| I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); | 0,2–0,4 |
| II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); | 0,2–0,4 |
| III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); | 0,2–0,4 |
| BROKUŁ | |
| I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); | 0,2–0,4 |
| II – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29); | 0,2–0,4 |
| III – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 0,2–0,4 |
| KALAFIOR | |
| I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); | 0,2–0,4 |
| II – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 0,2–0,4 |
| KAPUSTA | |
| I – rozwój liści (BBCH 15–19); | 0,2–0,4 |
| II – główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) | 0,2–0,4 |
| WARZYWA KORZENIOWE | |
| I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
| II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); | 0,2–0,4 |
| CEBULOWE | |
| I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
| III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) | 0,2–0,4 |
| IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) | 0,2–0,4 |
| WARZYWA STRĄCZKOWE | |
| I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
| II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) | 0,2–0,4 |
| ROZSADA WARZYW | |
| rozwinięty 1. liść – faza 2. liścia (BBCH 11–12) | 0,02–0,03 l na 100 l wody |