Blattin Polska Sp. z o.o.

Siedlec, ul. Poznowicka 1, 47-180 Izbicko

Blattin Polska Sp. z o.o.
Partner w żywieniu bydła, trzody, drobiu i koni. W ofercie dodatki mineralno-witaminowe, premiksy, lizawki, preparaty mlekozastępcze, konserwanty do zakiszania pasz, pasze specjalistyczne i pełnoporcjowe, koncentraty. Ponad to komleksowy serwis żywieniowy oraz analizy pasz wykonywane w najnowszej technologii odbicia w bliskiej podczernieni we własnym laboratorium.
  • +48 77 465 44 24
  • +48 77 465 44 24
  • Strona www
  • Wyślij zapytanie

  • O firmie
  • Oferta firmy
  • Wydarzenia
  • Zadaj pytanie

 

Blattin Polska Sp. z o.o.
Siedlec, ul. Poznowicka 1, 47-180 Izbicko

 

Wytwórnia Pasz w Siedlcu ul. Poznowicka 1, Siedlec 47-180 Izbicko tel./fax.
+48 77 465 44 24 , +48 668 116 517 | blattin@blattin.pl

 

Wytwórnia Pasz w Ostrołęce ul. Składowa 1, 07-410 Ostrołęka tel./fax +48
29/760 54 28, + 48 606 393 064 | wpostroleka@blattin.pl



http://
www.wozy-paszowe.pl

http://www.hoeveler.pl
http://www.hoeveler-sklep.pl


DLACZEGO BLATTIN?


Jesteśmy jedną z największych firm w Polsce oferujących środki żywienia zwierząt. To co wyróżnia nas na rynku producentów mieszanek mineralno-witaminowych, pasz oraz koncentratów dla zwierząt hodowlanych i czyni nasz biznes wyjątkowym, to przede wszystkim:


Tradycja i doświadczenie
Na rynku polskim funkcjonujemy od 1996 r., ale nasze doświadczanie w branży sięga znacznie dalej, bo 1905 r. W tym czasie poznaliśmy wymagania i potrzeby naszych Klientów i wiemy jak je zaspokajać.


Najwyższa Jakość
Odpowiednio dobrane składniki, sprawdzone metody i komponenty oraz wysoko wykwalifikowany zespół to gwarancja najwyższej jakości oferowanych towarów i usług.


Serwis Żywieniowy
Od momentu powstania firmy świadczymy usługi w zakresie doradztwa żywieniowego. Indywidualny doradca żywieniowytokompetentna osoba, której zadaniem jest poprowadzić naszego klienta do sukcesu. Nasi doradcy dostępni są na terenie całego kraju!


Szkolenia
Chętnie dzielimy się naszą wiedzą i kompetencjami poprzez organizację cyklicznych szkoleń dla hodowców i dystrybutorów. Szkolenia te są powszechnie znane z wysokiej frekwencji.


Konkurencyjność
Kieruje nami zasada konkurencyjności. Obniżamy własne koszty, następnie niskie koszty przenosimy na klientów w postaci możliwie najniższych cen. Cały zysk przeznaczamy na nowe inwestycje i rozwój firmy, a zatem jej pracowników oraz klientów.


Najlepsze Ceny
Stosujemy sprawdzone rozwiązania dlatego też oferujemy korzystniejsze ceny. System naszych promocji i upustów daje gwarancję uzyskania najlepszych cen!


Transport i dystrybucja
Nasze produkty dostarczane są do klientów za pomocą własnego transportu, bądź za pośrednictwem rozbudowanej sieci dealerów. Własny transport oraz punkty dealerskie zlokalizowane na terytorium całego kraju pozwalają na terminowe dostawy i szybką reakcję na potrzeby hodowców.


Kompleksowe rozwiązania
Rozpoznajemy potrzeby naszego Klienta i proponujemy mu kompleksowe rozwiązania. Oferujemy doskonałe produkty, świadczymy usługi w zakresie doradztwa żywieniowego oraz usługi laboratoryjne. Tworzymy programy żywieniowe i nadzorujemy ich wdrażanie.


Ludzie
W Blattin Polska najważniejszym zasobem są ludzie. Ich wiedza, kompetencje i doświadczenie dzień po dniu prowadzą firmę do sukcesu. Wspólna praca naszego zespołu pozwala na dobrą komunikację z klientem, rozpoznanie i zrozumienie jego potrzeb oraz praktyczne zastosowanie posiadanej wiedzy i zgromadzonego doświadczenia do realizacji celów klienta.

 

 

 

Produkty w kategorii: Dodatki paszowe

Produkty w kategorii: Koncentraty dla bydła

Produkty w kategorii: Mieszanki paszowe uzupełniające

Produkty w kategorii: Minerały, mikroelementy i witaminy

Produkty w kategorii: Pasze

Produkty w kategorii: Pozostałe

Produkty w kategorii: Preparaty mlekozastępcze

Prawidłowa wentylacja obory latem kluczem do sukcesu

Andrzej Mirek Blattin Polska

Wysokowydajne krowy mleczne potrzebują optymalnego mikroklimatu w oborze.Na mikroklimat w budynku inwentarskim wpływają następujące czynniki:wentylacja, temperatura, koncentracja gazów szkodliwych, oświetlenie.

Właściwa wentylacja polega na ciągłej wymianie powietrza, czyli wprowadzeniu świeżego powietrza z zewnątrz, a jednoczesnym usunięciu powietrza „zużytego”. Warunki termiczne panujące w  oborze mają bardzo duży i istotny  wpływ na zdrowotność i wydajność krów (produkcja mleka, prawidłowy rozród). Musimy pamiętać, że przy produkcji mleka powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na pasze które stosujemy w żywieniu ale również na ilość i jakość powietrza – niezbędny czynnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania krów. Oprócz dobrych jakościowo pasz krowy potrzebują dużo świeżego powietrza. Niedobór świeżego powietrza (tlenu) będzie powodował gorsze pobranie paszy co będzie powodowało obniżenie produkcji mleka. Niewydajna wentylacja powoduje zmniejszoną wymianę powietrza w oborze co skutkuje: wzrostem temperatury oraz zwiększeniem zawartości gazów w powietrzu (amoniak).

Optymalna temperatura
Optymalna temperatura w oborach dla krów mlecznych powinna być maksymalnie o 10˚ C wyższa (zimą) lub niższa (latem) niż na zewnątrz. Najlepszy komfort mają krowy  w zakresie temperatur od +8 do +15˚ C, w takich warunkach są w stanie produkować na najwyższym poziomie. Ten warunek może zapewnić tylko dobra wentylacja. Spoglądając na lata, które w ostatnim czasie nawiedzają Polskę trudno jest osiągnąć te parametry temperaturowe bazując tylko i wyłącznie na wentylacji grawitacyjnej . Gdy temperatura przekracza +25˚C krowy dotyka dyskomfort termiczny co może być początkiem pojawiania się  stresu cieplnego. 

Fizycznymi objawami stresu cieplnego są:

  • ospałość,
  • poszukiwanie cienia na zewnątrz i wewnątrz budynku,
  • poszukiwanie świeżego powietrza (gromadzenie się zwierząt przy otworach drzwiowych),
  • poszukiwanie zraszaczy i przechodzenie w ich kierunku,
  • dyszenie (ponad 60 oddechów na minutę),
  • ślinienie się.

Uniknąć stresu cieplnego możemy poprzez:

  • zwiększenie przepływu powietrza w oborze (np. poprzez powiększenie okien, zainstalowanie wentylatorów, albo zwiększenie ich mocy),
  • wykonanie izolacji w budynku,
  • zmniejszenie zagęszczenia zwierząt lub skrócenie okresów ich przebywania w ciasnocie,
  • podawanie dużych ilości świeżej wody (także w okresie wypasania),
  • zainstalowanie zraszaczy.

Analizując powyższe należy zadać sobie pytanie: Czy warunki, w których produkują moje krowy są optymalne ? Niestety w większości obiektów pada odpowiedź: nie.

Wentylacja w poczekalni
Jedną z najprostszych metod poprawienia tych warunków jest zainstalowanie wentylatorów. Przy planowaniu rozmieszczenia wentylatorów musimy brać pod uwagę, w  których miejscach należy poprawić warunki termiczne. Instalując wentylatory należy brać pod uwagę, że najgorszym miejscem, w którym przebywają krowy jest poczekalnia na hali udojowej. Krowy spędzają tam bardzo często 3 lub więcej godzin dziennie (trzy doje). Pamiętajmy o tym, że na poczekalni krowy bardzo często stoją w dużym ścisku, panuje tam bardzo duża wilgotność, która potęguje jeszcze mocniejsze odczucie wysokiej temperatury. Dlatego bardzo zasadne jest prawidłowe przewietrzanie poczekalni, można się zastanowić czy w tym pomieszczeniu nie zainstalować układu kombinowanego (wentylatory + zraszacze). Oczywiście same wentylatory powinny rozwiązać nam problem wysokiej temperatury w poczekalni oraz wyprowadzić na zewnątrz budynku duże ilości wilgoci i ciepłego powietrza z budynku. W bardzo gorącym okresie należy się zastanowić nad zainstalowaniem poideł (wanny, zbiorniki, stare poidła pastwiskowe) przy wyjściu z hali udojowej. Zwierzęta bardzo chętnie pobierają wodę wychodząc z hali a my nie możemy zapomnieć iż jest to najtańsza pasza w żywieniu krów.

Stół paszowy
Kolejnym miejscem przy którym powinno nam zależeć by zwierzęta długo przebywały jest stół paszowy. Umiejscowienie wentylatorów nad korytarzami gnojowymi przy stołach paszowych będzie powodowało, że zwierzęta chętniej będą podchodziły do stołów paszowych w celu ochłodzenia się. Dłuższe przebywanie przy stołach będzie korzystnie wpływało na pobranie TMR-u i dzięki temu możemy liczyć na mniejsze spadki produkcji mleka w gorące dni. Umiejscowienie wentylatorów nad stołami paszowymi będzie również spełniać swoją rolę ale niesie za sobą ryzyko przesuszenia TMR-u co może powodować iż zwierzęta będą segregowały co może skutkować podkwaszenie krów. Zainstalowanie wentylatorów również nad częścią legowiskową będzie powodował zwiększenie komfortu termicznego krów w czasie odpoczynku (lepsze przeżuwanie oraz wykorzystanie paszy). Pamiętajmy w tym trudnym gorącym okresie  również o dostatecznej ilości poideł oraz dostępności do nich. Możemy okresowo zwiększyć ich ilość również w części wypoczynkowej obory. Instalując wentylatory należałoby się zastanowić nad opcją możliwości regulacji prędkości ich pracy co daje nam możliwość lepszego ich wykorzystania oraz zaoszczędzenia energii elektrycznej. W godzinach rannych nie zawsze musimy wykorzystywać pełną moc wentylatorów w przeciwieństwie do godzin południowych czy popołudniowych, w których poprzez nasiloną operację słońca temperatura wewnątrz budynków znacznie wzrasta.

Galeria zdjęć

Wyślij zapytanie do firmy Blattin Polska Sp. z o.o., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.
Firma
Branża
Ulica
Kod / Miasto
Imię i nazwisko*
E-mail*
Telefon*
Fax
Treść
Akceptuję regulamin ATCOM SP.Z O.O i zobowiązuję się do jego przestrzegania. * 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych pełna treść

Wyrażam zgodę w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.1997 r, D.U. z 2002 Nr 101, poz. 923 z późniejszymi zmianami na przetwarzanie moich danych osobowych przez Atcom Sp.z o.o .w celu marketingowym.

Administratorem podanych danych osobowych jest Atcom Sp.z o.o., ul Fordońska 87, 85-719 Bydgoszcz. Dane osobowe zbierane są na zasadzie dobrowolności. Ma Pan/i prawo dostępu do danych oraz ich poprawienia lub usunięcia. Więcej w Polityce prywatności.


*Pola oznaczone gwiazdkami są polami wymaganymi. (nie udzielamy odpowiedzi na zapytania bez podanego kontaktu teleadresowego).
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl