Omya_baner_wizytowka_1000_100

Omya Sp. z o.o.

ul. Krucza 16/22, 00-526 Warszawa

Omya Sp. z o.o.
Spółka-córka koncernu Omya z siedzibą w Szwajcarii. Oferuje wypełniacze na bazie węglanu wapnia, pigmenty kryjące oraz szeroką gamę surowców chemicznych, mających zastosowanie w większości działów gospodarki. Jest obecna w segmencie skierowanym dla rolnictwa. Proponuje profesjonalne rozwiązania produktowe, posiadające najwyższą skuteczność w utrzymaniu optymalnego odczynu gleby. Produkuje nawozy wapniowe na bazie naturalnej kredy o wyjątkowej miękkości i rozdrobnieniu oraz nawozy wapniowo-magnezowe.
  • +48 22 525 89 00
  • +48 22 525 89 10
  • Strona www
  • Wyślij zapytanie

  • O firmie
  • Katalog PDF
  • Oferta firmy
  • Wydarzenia
  • Zadaj pytanie
PRODUKUJEMY NAWOZY WAPNIOWE O NAJWYŻSZEJ SKUTECZNOŚCI ODKWASZANIA.

Zasady, jakimi kierujemy się w naszej działalności to:
  • traktowanie potrzeb klienta w sposób priorytetowy;
  • oferowanie produktów i usług najwyższej jakości;
  • dbałość o utrzymanie długofalowej współpracy z klientem.

Stosując powyższe zasady dążymy do budowania trwałych, opartych na wzajemnym zaufaniu, relacji z klientami.

Historia

Jesteśmy spółką-córką koncernu Omya, nasze biuro handlowe mieści się w Warszawie.

Ponad 20 lat działalności na polskim rynku było dla nas czasem intensywnego rozwoju i zbierania doświadczeń.

Z małego biura handlowego udało nam się stworzyć prężne przedsiębiorstwo z zakładami produkcyjnymi i magazynami na terenie całego kraju.

Zrównoważony rozwój

Profesjonalnie zarządzane firmy przeszły długą drogę od postawy opartej na reagowaniu na potrzeby otoczenia do procesu napędzanego proaktywną wizją, współgrającą z długoterminowymi celami całej organizacji.

Zrównoważony rozwój jest określany, jako forma postępu technologicznego zaspokajającego bieżące potrzeby, bez ryzyka narażania przyszłych pokoleń na brak możliwości zaspokajania własnych potrzeb.

Jakość, bezpieczeństwo i wiarygodność korporacyjna to główne zasady, którymi kieruje się Omya w swojej codziennej działalności biznesowej. Zrównoważony rozwój oznacza dla nas:

Rozwój gospodarczy

  • Potrzeby, prawa i wartości naszych klientów
  • Nieustanne doskonalenie naszych produktów i usług

Równowaga ekologiczna

  • Zgodność z obowiązującymi normami, przepisami, prawem i dążenie do zmniejszenia naszego oddziaływania na środowisko
  • Odpowiedzialność środowiskowa

Postęp społeczny

  • Zakłady Omya muszą być bezpieczne dla środowiska i dla społeczności, w których działają.
  • Pragniemy być dobrymi współobywatelami, szanować naszych sąsiadów i środowisko naturalne.
  • W swoim postępowaniu kierujemy się wartościami etycznymi i moralnymi.

Zrównoważony rozwój jest kluczem do przyszłego sukcesu w naszej drodze do osiągnięcia wyznaczonych celów.

Jakość

Dla zapewnienia naszym wyrobom właściwości, jakich oczekują nasi klienci wykorzystujemy najnowocześniejsze technologie produkcyjne i badawcze.

Produkujemy nasze wyroby zgodnie ze standardami jakościowymi Omya. W naszych zakładach dbamy o ochronę środowiska naturalnego i bezpieczne warunki pracy.

W polskich zakładach produkcyjnych w Romanowie i Jasicach został wdrożony Zintegrowany System Zarządzania Jakością, Środowiskiem i BHP wg PN-EN ISO 9001, PN-EN ISO 14001 i PN-N ISO 18001, który uzyskał certyfikat TUV CERT w 2007 roku.


Selen- konieczny składnik w hodowli bydła

Selen jest jednym z podstawowych składników odżywczych dla ludzi i zwierząt, co oznacza, że jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niedobór selenu u bydła stanowi czynnik zaburzający rozwój, wzrost i płodność, a w końcowym efekcie obniża efektywność produkcyjną. Wiele danych wskazuje na niedostateczne pokrycie zapotrzebowania na selen bydła w Polsce, wynikające z jego niskiej zawartości w paszach roślinnych. Potwierdza to potrzebę uzupełniania dawek pokarmowych w ten składnik.

Ważne jest, aby zrozumieć wymagania zwierząt wobec selenu, zwłaszcza, że zakres pomiędzy toksycznością a niedoborem jest raczej wąski.

Selen odgrywa ważną rolę między innymi w utrzymaniu prawidłowych funkcji rozrodczych organizmu, ponieważ przeciwdziała obumieraniu zarodków i zaburzeniom spermatogenezy. Ponadto jego niedobór może powodować zaburzenia w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, wad mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, uszkodzeń siatkówki oka, zapalenia stawów i zniekształcaniem kości. Niedobór selenu przypuszczalnie prowadzi do miażdżycy, nowotworów oraz podwyższenia stopnia wrażliwości na zakażenia bakteryjne i wirusowe.



Zdjęcie nr 1. Witamina E oraz selen są czynnikiem wpływającym na wzrost odporność krów na mastitis.

Optymalny poziom witaminy E oraz selenu są czynnikiem wpływającym na wzrost odporność krów na mastitis.

Brak selenu może mieć związek z chorobą białych mięśni u bydła, występowaniem biegunek, martwicy wątroby, obumieraniem płodów, zapalenia błony śluzowej macicy, a także zatrzymania łożyska.

Poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z czynników decydujących o określeniu jego klasy. Przyczynami nadmiernej ilości komórek somatycznych w mleku jest niski poziom selenu.



Zdjęcie nr 2. Niedobór selenu może prowadzić do zapalenia błony śluzowej macicy, a także zatrzymania łożyska.

Selen wchodzi do łańcucha pokarmowego człowieka i zwierząt poprzez rośliny, ponieważ rośliny są głównym odbiorcą tego mikroelementu z gleby, a jednocześnie głównym jego źródłem dla ludzi i zwierząt.

Przez wiele lat teren Polski zaliczano do grupy krajów o zadowalającej zawartości selenu w glebach. Jednak od kilkunastu lat pojawiają się doniesienia świadczące o obniżaniu się zawartości selenu w organizmach ludzi i zwierząt. Naukowcy dopatrują się kilku przyczyn: zmniejszenie stosowania nawozów organicznych, co pośrednio zwiększa zakwaszenie gleb, ograniczenia stosowania resztek pożniwnych, zmniejszające materię organiczną gleby, intensywne opady, wypłukujące ten pierwiastek w głąb profilu glebowego. Konsekwencją tych czynników jest zmniejszenie zasobności gleb w selen i obniżenie pobierania tego mikroelementu przez rośliny.

Obecnie obszar Polski zaliczyć można do obszarów o niskiej zasobności w ten pierwiastek. Średnia zawartość Se w wierzchniej warstwie gleb uprawnych Polski wynosi 0,27 mg·kg-1. Profesor Dębski podaje, że 77% powierzchni Polski dotknięta jest deficytem selenu w glebie.

Na przykład w Finlandii, gdzie występował bardzo niski poziom zawartości selenu w żywności i paszy, spowodował komplikacje zdrowotne u ludzi i zwierząt związane z niedoborem tego pierwiastka w żywności.

Wzbogacanie roślin w selen może być jednym ze sposobów pozwalających na zwiększenie zawartości selenu w łańcuchu pokarmowym u ludzi i zwierząt.

Od 1984 roku selen jest dodawany do wszystkich nawozów NPK podczas ich produkcji. Po 1998 roku zawartość selenu w zbożach jarych wzrosła 15 razy, natomiast w zbożach ozimych zwiększyła się średnio tylko 3 - 7 razy. Różnica między zawartością selenu w wiosennych a zimowych zasiewach zbóż wynika z faktu, że zboża ozime zużywają znacznie mniejsze ilości nawozu. Obecnie średnia zawartość selenu w roślinności z fińskich pastwisk jest pięć razy wyższa niż przed suplementacją selenem.

Dzięki próbom wzbogacenia upraw pastwiskowych w selen, jest duża szansa, że ilość selenu zgromadzona w jadalnych lub dalej przetwarzanych częściach roślin wzrośnie.

W Niemczech już od lat trwają próby wzbogacenia roślinności trwałych użytków zielonych w selen za pomocą granulowanej kredy DINO SELENIUM®, która posiada dodatek dwóch związków selenu.

Poniżej prezentujemy Państwu wyniki tych doświadczeń;

Badanie dotyczyło zwiększenia zawartości selenu w roślinach pastwiskowych w wyniku zastosowania nawożenia użytków zielonych nawozem DINO SELENIUM® w warunkach pastwiska całodziennego.

Wyniki badania:

Zawartość selenu w roślinach pobranych z objętych doświadczeniem działkach była średnio 9-krotnie wyższa od pastwisk na działkach kontrolnych.

Wzrost stężenia selenu we krwi zwierząt objętych eksperymentem jest znaczny zarówno w przypadku próbek pobranych na początku eksperymentu, jak również w terminie sierpniowym.

Stężenie selenu wzrosło również w mleku.

Wnioski:

Pozytywne efekty zastosowania preparatu DINO SELENIUM® potwierdziły się w odniesieniu do wszystkich aspektów eksperymentu.

Szczegółowe informacje dotyczące eksperymentu z użyciem nawozu DINO SELENIUM® mogą zostać udostępnione po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z firmą OMYA

 

Wyślij zapytanie do firmy Omya Sp. z o.o., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.
Firma
Branża
Ulica
Kod / Miasto
Imię i nazwisko*
E-mail*
Telefon*
Fax
Treść
Akceptuję regulamin ATCOM SP.Z O.O i zobowiązuję się do jego przestrzegania. * 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych pełna treść

Wyrażam zgodę w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.1997 r, D.U. z 2002 Nr 101, poz. 923 z późniejszymi zmianami na przetwarzanie moich danych osobowych przez Atcom Sp.z o.o .w celu marketingowym.

Administratorem podanych danych osobowych jest Atcom Sp.z o.o., ul Fordońska 87, 85-719 Bydgoszcz. Dane osobowe zbierane są na zasadzie dobrowolności. Ma Pan/i prawo dostępu do danych oraz ich poprawienia lub usunięcia. Więcej w Polityce prywatności.


*Pola oznaczone gwiazdkami są polami wymaganymi. (nie udzielamy odpowiedzi na zapytania bez podanego kontaktu teleadresowego).
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl