Charakterystyka ogólna:
Produkt otrzymywany w procesie chemicznym z azotanu amonu i siarczanu amonu.
W swoim składzie zawiera mączkę dolomitową, której głównymi składnikami jest wapń i magnez.
Skład nawozu:
zawartość azotu całkowitego (N) 26% (19% azotu amonowego, 7% azotu azotanowego)
zawartość siarki (S) co najmniej 13% w formie siarczanowej
zawartość granulek o wymiarach 2 - 5 mm min. 95%
Obecność środka antyzbrylającego naniesionego powierzchniowo zabezpiecza nawóz przed zbryleniem.
Zastosowanie:
Saletrosan 26 makro jest nawozem zawierającym azot w dwóch formach – amonowej NH4 i azotanowej NO3
oraz siarkę w formie SO4. Cechą charakterystyczną tego nawozu jest występowanie w jego składzie dwóch form azotu dobrze przyswajalnych przez rośliny – szybko działającej formy azotanowej, nie sorbowanej w glebie oraz formy amonowej, działającej wolniej, wiązanej z koloidami glebowymi w procesie sorpcji fizykochemicznej (wymiennej). Dlatego też nawóz ten może być stosowany zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie (podobnie jak saletra amonowa). Występowanie w saletrosanie 26 makro azotu w formie amonowej gwarantuje przedłużoną dostępność tego składnika dla roślin, co jest szczególnie ważne w uprawach o długim okresie wegetacji (np. kukurydza na ziarno). Jon siarczanowy, występujący w saletrosanie 26 makro, jest najłatwiej dostępną formą siarki dla roślin. Stosunkowo wysoka zawartość siarki 13% umożliwia ustalenie optymalnej dawki nawozu, uwzględniającej zapotrzebowanie uprawianych roślin na ten pierwiastek.
Korzyści zastosowania saletrosanu 26 makro:
- Zawarta w saletrosanie 26 makro siarka jest niezbędnym pierwiastkiem do rozwoju roślin,
- Saletrosan 26 makro zawiera siarkę w postaci siarczanowej, szybko przyswajalnej przez rośliny,
- Odpowiedni stosunek azotu do siarki (2:1) w omawianym nawozie ułatwia obliczenie dawki koniecznej roślinom,
- Siarka jest pierwiastkiem powodującym lepsze pobieranie azotu oraz makro- i mikroelementów,
- Nawożenie saletrosanem 26 makro zapobiega utracie siarki z gleby,
- Zagwarantowanie potrzeb siarkowych roślin powoduje ich lepszy rozwój, poprawia plonowanie i odporność na stresy w czasie wegetacji,
- Nawożenie saletrosanem 26 makro dzięki zawartości siarki wpływa na podniesienie jakości plonów roślin uprawnych.
Pakowanie i transport:
Saletrosan 26 makro dostępny jest w opakowaniach 50 kg (worki polietylenowe) jak również w dużych opakowaniach 500 kg tzw. „big-bagach” oraz luzem. Nawóz należy przewozić środkami transportu zabezpieczając produkt przed działaniem wody, opadów atmosferycznych, bezpośrednim nasłonecznieniem i uszkodzeniem opakowania. Nawóz nie podlega przepisom RID i ADR.
Przechowywanie:
Saletrosan 26 makro należy przechowywać w zamkniętych, suchych i czystych pomieszczeniach,
o podłożu izolującym od wilgoci, z dala od substancji wchodzących z nim w reakcję.
Propozycje terminów i dawek nawożenia saletrosanem 26 makro
Kukurydza
I dawka – przedsiewnie - 200-250 kg/ha saletrosanu 26 makro w oparciu o wymagania w stosunku do siarki, II dawka – pogłównie uzupełnić innym nawozem azotowym (np. saletrzak, saletra amonowa) w zależności od wielkości planowanego plonu (ziarna lub zielonki).
Rzepak
I dawka – 100-150 kg/ha – saletra amonowa 32 makro przed siewem nasion ,
II dawka – 350-400 kg/ha saletrosanu 26 makro w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
III dawka – uzupełniająca nawożenie azotem w oparciu o zapotrzebowanie na azot związany
z wielkością planowanego plonu.
Zboża ozime
I dawka – 200 kg/ha saletrosanu 26 makro w okresie ruszenia wegetacji w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
II dawka – w postaci saletry amonowej 32 makro lub saletrzaku 27 obliczonej w oparciu o zapotrzebowanie na azot, nawozić w okresie strzelania w źdźbło,
III dawka – uzupełniająca w czasie kłoszenia do wielkości zakładanego plonu i zapotrzebowania na azot.
Zboża jare
I dawka – (50-60% całości azotu) - 200 kg/ha saletrosanu 26 makro przed siewem w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
II dawka – (40-50% azotu) saletry amonowej 32 makro lub saletrzaku 27, w fazie strzelania w źdźbło w zależności od przewidywanego plonu.
Burak cukrowy
I dawka – 150-300 kg saletrosanu 26 makro przesiewnie (40-50% całości azotu),
II dawka – pozostała część azotu w postaci saletrzaku 27 lub saletry amonowej 32 makro po ustaleniu obsady roślin (4-6 par liści właściwych), nawozić 1-2 krotnie w okresie do końca czerwca.
Ziemniak
I dawka – 180-260 kg saletrosanu 26 makro (2/3 całości azotu) przed sadzeniem,
II dawka – pozostała część azotu w postaci saletrzaku 27 lub saletry amonowej 32 makro, stosować w okresie od wschodów aż do kwitnienia.
Użytki zielone
Dawka saletrosanu 26 makro powinna być ustalona w oparciu o wymagania w stosunku do azotu i podzielona na 2 lub 3 części w zależności od spodziewanej ilości pokosów lub turnusów wypasowych.
UWAGA
Przy obliczaniu dawki nawozu, należy wziąć pod uwagę czynniki takie jak aktualne badania gleby, klasę bonitacyjną oraz kategorię agronomiczną gleby, średni plon z ha w kilku ostatnich latach, przedplon oraz stosowanie pozostałych składników pokarmowych.
Wpływ saletrosanu 26 makro na plon i skład chemiczny roślin
Rzepak
- Działanie plonotwórcze saletrosanu 26 makro przy uprawie rzepaku jest wyższe w porównaniu z innymi nawozami zawierającymi siarkę.
- Zwiększa się zawartość siarki w nasionach rzepaku.
- Zwiększa się zawartość tłuszczu w nasionach i poprawie ulega jego jakość – zwiększa się zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kukurydza
- Saletrosan 26 makro korzystnie wpływa na wielkość plonu ziarna kukurydzy.
- W porównaniu z innymi nawozami zawierającymi azot lub siarkę nawożenie saletrosanem 26 makro wyraźniej zwiększa zawartość azotu ogólnego, a tym samym białka ogółem, w ziarnie kukurydzy.
- Stwierdza się wzrost zawartości siarki w ziarnie kukurydzy, co niewątpliwie przekłada się na poprawę jego jakości ocenianej na podstawie składu aminokwasowego.
- Wielkość plonu zielonej masy kukurydzy uprawianej na kiszonkę zwiększa się pod wpływem nawożenia saletrosanem 26 makro.
Pszenica
- Plony suchej masy ziarna pszenicy nawożonej saletrosanem 26 makro są wyższe od plonów uzyskanych przy nawożeniu innymi nawozami azotowymi.
- Zawartość siarki w ziarnie pszenicy zwiększa się. Poprawie ulega zawartość aminokwasów egzogennych, w tym zawierających ten pierwiastek (cystyna, cysteina, metionina).
- Pod wpływem nawożenia saletrosanem 26 makro wzrasta zawartość glutenu w ziarnie pszenicy, co jest korzystne z punktu widzenia wartości wypiekowej mąki. Obniżeniu ulega rozpływalność glutenu, co także jest cechą pozytywną.
Ziemniaki
- Nawożenie saletrosanem 26 makro wpływa na zwiększenie zawartości białka w bulwach, co poprawia ich jakość i zdrowotność.
- Poprzez zastosowanie saletrosanu 26 makro wzrasta liczba bulw oraz plon sadzeniaków.
Buraki cukrowe
- Zastosowanie saletrosanu 26 makro zwiększa pobieranie azotu jako składnika odpowiedzialnego za plon korzenia.
- Podnosi jakość cukru poprzez obniżenie zawartości szkodliwego azotu w korzeniach.
Warzywa
- Saletrosan 26 makro zwiększa plon, poprawia smak i aromat warzyw (czosnek, rzodkiew, cebula, gorczyca).
- Saletrosan 26 makro korzystnie wpływa na obniżenie zawartości azotanów w warzywach.
Zapraszamy na naszą patronacką stronę:
"Praktyczny poradnik co, jak i kiedy nawozić" www.uprawy.pl CENTRUM NAWOZÓW
Dział Marketingu: tel. 014 637 26 20, fax 014 637 27 23
Dział Handlowy: tel. 014 637 29 48, fax 014 637 49 39
e-mail:
nawozy@azoty.tarnow.pl
Producent:
Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach S.A.
Wyślij zapytanie dotyczące:
Saletrosan 26 makro do firmy
Grupa Azoty, która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.