Koryta paszowe są alternatywą dla powszechnie stosowanych tzw. stołów paszowych, które są bardzo wygodne w eksploatacji, ale nie spełniają zdaniem firmay Faskastandardów higieny żywienia zwierząt oraz powodują duże straty paszy w postacie tzw. niedojadów. Niedojady to nie tylko wynik sortowania paszy, to również skutek wadliwej budowy stołu oraz wielokrotnego podgarniania - czyli "psucia" paszy. Za wszystkim kryją się policzalne koszty. Koryta paszowe mają na celu:
Poprawę higieny żywienia
Ograniczenie niedojadów
Ograniczenie sortowania
Likwidację podgarniania
Półokrągła budowa koryta, przechylonego w kierunku krowy, uniemożliwia wyrzucanie paszy czyli likwiduje podgarnianie, ogranicza sortowanie ponieważ odsunięte elementy opadają do najniższego punktu koryta i mieszają się z pozostałą paszą a także zdecydowanie ogranicza niedojady.Koryto jest dobrym miejscem do równomiernego rozprowadzenia różnego rodzaju dodatków, gwarantując pełne ich wykorzystanie.