Subkliniczna kwasica żwacza to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych w stadach krów mlecznych. Obniżenie pH żwacza zazwyczaj występuje na skutek nadmiernej ilości paszy treściwej (skrobi) oraz przy skarmianiu zbyt mocno rozdrobnionej
dawki (TMR, kiszonki). Oprócz właściwej strukturalności dawki pokarmowej i unikania skarmiania zbyt dużej ilości paszy treściwej, hodowcy stosują również substancje wspomagające zachowanie odpowiednich warunków w żwaczu.
Jak działa LonoBuf?
- związki buforujące podnoszą oraz stabilizują pH żwacza
- dodatek żywych drożdży zapewnia warunki beztlenowe w żwaczu
- poprawia warunki fermentacji w żwaczu
- wspomaga syntezę białka mikrobiologicznego w żwaczu
- stabilizuje produkcję mleka
Szczególnie polecany:
- w profilaktyce subklinicznej kwasicy
- przy skarmianiu dużych dawek paszy treściwej
- w przypadku zbyt dużego rozdrobnienia TMR’u
Stosowanie:
200-300 g/szt./dzień
Producent:
Wytwórnia Premiksów LNB, Cargill (Polska) Sp. z o.o. Oddział w Kiszkowie
Wyślij zapytanie dotyczące:
LonoBuf do firmy
Wytwórnia Premiksów LNB, Cargill (Polska) Sp. z o.o. Oddział w Kiszkowie, która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.