Opis
Gęsty, jodowy produkt zmiękczający do higieny i dezynfekcji strzyków po udoju
Zalety
Ioklar® Super DIP D to gęsty produkt do zanurzania po udoju, który zapewnia skuteczną dezynfekcję strzyków oraz kosmetyczną ochronę po udoju.
Produkt Ioklar® Super DIP D jest wzbogacony następującymi składnikami kosmetycznymi: gliceryną, która zapewnia odpowiednie nawilżenie naskórka i alantoiną (środkiem znanym z właściwości przyspieszających gojenie).
Stosowanie produktu Ioklar® Super DIP D daje następujące korzyści:
- wysoką skuteczność dezynfekującą jodu.
- Widoczność i utrzymywanie się na strzyku.
- Wysoki poziom środków kosmetycznych.
- Brak ociekania produktu dzięki jego lepkości.
Właściwości:
Dzięki swojemu składowi niewywołującemu alergii produkt P3-ioklar Super DIP wygładza i zmiękcza skórę dójek.
Cechy fizykochemiczne
Wygląd : brązowy płyn
Substancja czynna : jod (PVP)
pH czystego produktu : 4.0 + 0.5
Gęstość w temperaturze 20°C : 1,01 + 0,02 g/cm3
Podatność na zamarzanie : 0°C
Temperatura przechowywania : 0°C–30°C
Prawodawstwo
Środek biobójczy: Produkt zawiera substancję czynną zgłoszoną zgodnie z dyrektywą 98/8/EC wraz z jej modyfikacjami dla produktów typu 3: Higiena weterynaryjna.
Zgłoszona substancja czynna: Jod
Dezynfekcja
Produkt bakteriobójczy
Produkt Ioklar® Super DIP D został przebadany zgodnie z metodyką opisaną w normie EN 1656 na szczepie E.coli. Warunki pierwszego badania były następujące:
Temperatura badania : 20°C
Stężenie : 80 %
Czas kontaktu : 10 minut
Substancja interferująca : woda twarda 30°F + 1%-pełnotłuste mleko UHT
Szczepy : Escherichia coli
ATCC 11229
Wyniki: w warunkach badania produkt Ioklar® Super DIP D zapewnia redukcję o ponad 5 log dla szczepów E. coli ATCC 11229.
Produkt Ioklar® Super DIP D został także przebadany zgodnie z metodyką opisaną w normie AFNOR 72300. Warunki były następujące:
Temperatura badania : 20°C
Stężenie : 80 %
Czas kontaktu : 30 sekund, 2 minuty i 10 minut
Substancja interferująca : 0- i 10%-pełnotłuste, płynne mleko UHT
Szczepy : Escherichia coli
CIP 54127
Staphylococcus aureus
ATCC 6538
Streptococcus uberis
ATCC 27958
Wyniki: w tych znacznie utrudnionych warunkach (nawet w 30 sekund i w obecności 10%-pełnotłustego, płynnego mleka) produkt Ioklar® Super DIP D zapewnia redukcję o 5 log dla wszystkich trzech badanych szczepów.
W innym badaniu produkt Ioklar® Super DIP D został przebadany zgodnie z metodyką opisaną w normie EN 14348 na szczepie prątka. Warunki były następujące:
Temperatura badania : 20°C
Stężenie : 90 %
Czas kontaktu : 10 minut
Szczepy : Mycobacterium terrae
CIP 104321
Wyniki: w tych warunkach produkt Ioklar® Super DIP D zapewnia redukcję o 5 log dla badanego szczepu.
Zastosowanie
Zakres zastosowań
Dezynfekcja strzyków po udoju.
Wskazania
Produkt Ioklar® Super DIP D stosuje się przez zanurzanie w czystej postaci po udoju.
Sprzęt
Naczynie do zanurzania Easy DIP firmy Ecolab.
Toksyczność
Produkt Ioklar® Super DIP D nie jest toksyczny w normalnych warunkach stosowania.
Bezpieczeństwo i środki ostrożności
W przypadku kontaktu detergentu ze skórą, oczami itp. należy za każdym razem dokładnie przepłukać miejsce kontaktu wodą, a w razie konieczności jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Generalnie należy unikać wszelkich mieszanin detergentów, a w szczególności zasad z kwasami, ponieważ mieszanina ta powoduje bardzo niebezpieczną reakcję egzotermiczną.
Karta charakterystyki jest dostępna na żądanie.