Charakterystyka i zasada działania
Metstar Zn to sporządzony na bazie metioniny aminokwasowy chelat paszowy cynku, którego jakość została potwierdzona badaniami. Metstar Zn – produkowany w oparciu o autorską technologię Arkop – charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem schelatowania i doskonałą mieszalnością. Jest to chelat stabilny w szerokim zakresie pH, który pozwala na dostarczenie organizmowi zwierzęcia nie tylko tak niezbędnego minerału jakim jest cynk, lecz również bardzo ważnego czynnika w diecie przeżuwaczy – metioniny.
Metionina (MET) i jej rola:
Metionina to niezwykle istotny aminokwas z grupy aminokwasów siarkowych, o charakterze egzogennym. To z niej powstaje cysteina, drugi co do ważności aminokwas siarkowy. Metionina bierze również udział w procesach syntezy białek mięśni jak również w ponad 100 procesach metabolicznych.
W organizmie zwierzęcia pełni wiele funkcji, m. in.:
Jako aminokwas nie wytwarzany przez organizm zwierzęcia, metionina powinna być regularnie dostarczana w paszy (metionina łącznie z cystyną kwalifikowane są jako pierwszy aminokwas ograniczający przyrosty w diecie drobiu i trzeci u trzody). Tymczasem zwykle stosowane surowce paszowe (np. śruta sojowa) zawierają nieodpowiednią ilość tego cennego aminokwasu. Pokrycie zapotrzebowania zwierząt bez wykorzystania tego aminokwasu wymagałoby zastosowania w paszy niespotykanie wysokiego poziomu białka. Pasza taka byłaby droga, znacznie bardziej uciążliwa dla organizmu zwierzęcia oraz środowiska naturalnego (duże wydalanie azotu do środowiska).
Rola cynku w organizmie zwierzęcym:
Niedobór cynku prowadzi do parakeratozy, matowej sierści, chorób skóry, komórek somatycznych w mleku, chorób racic, atrofii jajników a w następstwie do trudnego zachodzenia w ciążę i zakłócenia cykli owulacyjnych, do wyższej zapadalności na choroby zakaźne.
Dlaczego chelaty:
Oprócz tradycyjnie stosowanych dodatków paszowych, jako jedni z nielicznych w Polsce oferujemy naszym Klientom ciekawe rozwiązania z zakresu biotechnologii, a mianowicie wysokiej klasy chelaty paszowe, czyli organicznie związane mikroelementy.
Organiczne formy mikroelementów (chelaty) składają się z atomu metalu połączonego wiązaniem koordynacyjnym z takimi związkami jak hydrolizaty białek lub pojedyncze aminokwasy.
OCHRONA WITAMIN
W czasie procesu chelatacji, cząsteczki mikroelementów w chelatach zostają zobojętnione (nie posiadają ładunków elektrycznych) dzięki czemu nie powodują dezaktywacji witaminy C, E, oraz witamin z grupy B. Związanie tych cząsteczek z aminokwasami sprawia, że zanikają antagonizmy pomiędzy mikroelementami podanymi w formie organicznej.
SKUTECZNOŚĆ DZIAŁANIA
Chelaty są wchłaniane przez organizm zwierzęcia w sposób charakterystyczny dla aminokwasów, z którymi są związane
mikroelementy. W znacznym stopniu przyspiesza to i ułatwia przyswajanie tak podanych mikroelementów oraz umożliwia bezpośrednie docieranie w miejsca, gdzie występuje ich największy deficyt.
BIOPRZYSWAJALNOŚĆ I EKOLOGIA
Niemalże całkowita bioprzyswajalność chelatów pozwala również na zmniejszenie dawki mikroelementu przy jednoczesnym
zwiększeniu jego pobrania przez zwierzę, a tym samym znacznie poprawia wyniki produkcyjne. Wiele z naszych chelatów charakteryzuje się biodegradowalnością.
EFEKTYWNOŚĆ CHELATU MetStar Zn:
DLA BYDŁA: