Tlenek Cynku Paszowy ZnO
Cynk należy do niezbędnych składników mineralnych zapewniających podstawowe funkcje życiowe organizmu zwierząt. Pierwiastek ten jest składnikiem około 200 metaloenzymów warunkujących wzrost i zdrowotność zwierząt.
Jego zawartość w paszach, szczególnie roślinnych, jest niewielka. Z tego powodu jest ona niewystarczająca dla prawidłowego rozwoju zwierząt.
Uzupełnienie dawki tlenkiem cynku pokrywa ich potrzeby pokarmowe, zapewniając prawidłowy rozwój. Cynk jest składnikiem podstawowych enzymów biorących udział w przemianie związków azotowych, węglowodanów, tłuszczów i witamin. Cynk jest także stałym składnikiem niezbędnym do syntezy DNA i RNA.
Cynk bierze udział w zespołach czynników odpowiedzialnych za rozróżnienie smaku i zapachu (pobranie paszy), odporności immunologicznej (zdrowotność), reprodukcji i laktacji (rozród) oraz innych reakcji związanych z otoczeniem zwierząt. Zwiększa odporność zwierząt na rogowacenie naskórka i racic. Jony cynku biorą także bezpośredni udział w wytwarzaniu, magazynowaniu i wydzielaniu insuliny jak również w procesach trawienia.
Bydło:
Dostarczenie cynku jest podstawowym czynnikiem wpływającym na redukcję zawartości komórek somatycznych w mleku. (Im niższa zawartość komórek somatycznych w mleku tym wyższa klasa mleka). Wysoki poziom komórek somatycznych w mleku, najczęściej jest powiązany z chorobami racic, szczególnie w oborach bezściołowych. Ograniczenie i likwidacja tych problemów, wymaga odpowiednich poziomów cynku w dawce.
Prosięta:
Cynk hamuje rozwój patogennej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, w pierwszych dniach po odsadzeniu, kiedy to prosięta zaczynają pobierać pasze stałą w większej ilości słabo ją trawić. Podnosi także poziom cukru we krwi poniżej progu nerkowego, przyczyniając się do lepszego odżywienia tkanek, czego następstwem jest wyższa odporność tych młodych zwierząt na stres związany z odsadzeniem.
Drób:
Cynk bierze udział w rozwoju zarodka jaja co jest związane z ich dobrą wylęgowością. Bierze także udział w mineralizacji skorupy jaja i osadzania związków mineralnych w kościach. Uczestniczy w procesach regeneracji tkanki skóry, zwłaszcza w okresach pierzenia.
Następstwa niedoboru cynku:
Produkcyjne:
- Obniżenie tempa wzrostu, brak apetytu.
- Słabe wykorzystanie paszy, słabe libido.
- Niska skuteczność pokryć.
- Niska owulacja.
- Mała liczebność miotów u świń.
Zdrowotne:
- Parakeratoza skóry, ścian żwacza, piór.
- Spadek odporności immunologiczneji w konsekwencji wyższa podatność na choroby zakaźne.
- Choroby racic, kulawizny w następstwie wybrakowania zwierząt.
- Mleko zlej jakości w konsekwencji słabe wyniki odchowu cieląt i prosiąt.
Producent:
Arkop Sp. z o.o.
Wyślij zapytanie dotyczące:
Tlenek Cynku do firmy
Arkop Sp. z o.o., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.