Schładzalniki do mleka
Schładzalniki przeznaczone są do schładzania i przechowywania mleka oraz innych ciekłych produktów spożywczych o gęstości nie przekraczającej 1 100 kg/m
3 w temperaturze 4 - 5°C.
Maksymalny czas schładzania jednego udoju z temperatury 35°C do temperatury 4°C w temperaturze otoczenia 32°C nie przekracza 3 godzin.
Schładzalniki pracują w bezpośrednim systemie schładzania tzn. mleko schładzane jest bezpośrednio przez parowacz, znajdujący się w dnie zbiornika.
Produkowane są w wersji na 4 i 2 udoje - wyposażone w odpowiednie agregaty chłodnicze pracujące na ekologicznym czynniku chłodniczym.
Schładzalniki mleka spełniają standardy międzynarodowych norm jakościowych ISO oraz EN.
Oferowane pojemności i typy urządzeń:
- schładzalniki mleka otwarte okrągłe o pojemności od 130 do 2 000 litrów
- schładzalniki mleka otwarte wannowe o pojemności od 1 000 do 3 000 litrów
- schładzalniki mleka zamknięte z automatyczną myjnią o pojemności. od 1 600 do 30 000 litrów.
Walory użytkowe schładzalników mleka produkcji WSK „PZL-KROSNO” S.A.
- Zbiornik wraz z wyposażeniem wykonany jest w całości ze stali chromoniklowej.
- Doskonała i ekologiczna izolacja termiczna gwarantuje, że wzrost temperatury maksymalnej objętości przechowywanego mleka nie przekracza 0,7 °C w ciągu 4 godzin w temperaturze otoczenia 32°C.
- Bardzo niskie zużycie energii elektrycznej na schłodzenie 1 litra mleka w temperaturze otoczenia 32°C nie przekracza 0,015 – 0,017 kWh/l.
- Specjalna konstrukcja parowacza wykonanego techniką laserową gwarantuje długi okres żywotności i stabilnej pracy schładzalnika mleka.
- Wysokiej klasy agregat skraplający i automatyka chłodnicza.
- Ekologiczny czynnik chłodniczy.
- Konstrukcja mieszadła zapewnia zachowanie dobrej jakości struktury mleka i zapobiega jego przymarzaniu.
- Łatwość użytkowania i obsługi technicznej.
- Każdy schładzalnik mleka posiada listwę pomiarową i tabelę przeliczeniową ilości mleka.
- Nowoczesne elektroniczne sterowanie umożliwia:
- sterowanie procesem schładzania z wyświetlaniem aktualnej temperatury schładzanego mleka
- okresowe mieszanie schłodzonego mleka podczas jego przechowywania
- załączenie mieszadła w dowolnym czasie na okres 3 min. np. przed odbiorem mleka i pobraniem próbki
- bardzo dokładny pomiar temperatury pokazywany cyfrowo z dokładnością +/-0,2°C i utrzymywany na wymaganym poziomie
Ponadto schładzalniki typu zamkniętego posiadają:
- Nowoczesny w pełni zautomatyzowany elektroniczny pomiar ilości mleka.
- Sterownik systemu mycia z opcją dodatkowego programowania.
- Specjalną głowicę myjącą która zapewnia dynamiczne i efektywne mycie.
- Nowoczesny niezależny podgrzewacz.
Wszystkie schładzalniki produkcji WSK”PZL-KROSNO”S.A. są przystosowane do współpracy z rekuperatorem tj. urządzeniem do odzysku ciepła.
Producent:
WSK PZL - Krosno S.A.
Wyślij zapytanie dotyczące:
Schładzalniki do mleka do firmy
WSK PZL - Krosno S.A., która zamieściła w naszym portalu rolnictwo.com.pl informację o tej ofercie.