Miniladowarki Bobcat
Aktualności z branży
Artykułów: 2783
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w tym roku obchodzi 20 – lecie swojego powstania, z tej okazji Zarząd Związku ozdecydował się zorganizować I Krajową Wystawę Bydła Mięsnego w dniach 29 – 31.08.2014 roku w Centrum Wystawowo - Szkoleniowym w Sielinku k/ Poznania.
2014-07-16, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Podstawowym celem plantatorów rzepaku jest zwiększenie wydajności upraw - uzyskanie wysokich plonów o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Niestety, nawet restrykcyjne przestrzeganie prawidłowych zasad agrotechnicznych nie zawsze jest działaniem wystarczającym, zapewniającym sukces produkcji.
2014-07-15, Agencja Prasowa Jatrejon
Już od 2009 roku Syngenta prowadzi monitoring wylotu omacnicy prosowianki (Ostrinia nubilalis) najgroźniejszego szkodnika w uprawie kukurydzy.
2014-07-15, Syngenta Polska Sp. z o.o.
Duża koncentracja zbóż w strukturze upraw powoduje namnażanie się w glebie grzybów patogenicznych, wywołujących szereg groźnych chorób. Do najgroźniejszych zalicza się choroby podstawy źdźbła, zwane podsuszkowymi, określane czasem mianem "chorób płodozmianowych".
2014-07-11, martis.pl
Zadaniem hodowców jest stworzenie nowych odmian, które cechują się wysokim potencjałem plonowania, wydają plon lepszej jakości i posiadają korzystne, pożądane przez rynek cechy (wyższą zimotrwałość, lepszą tolerancję na choroby czy wyższą odporność na osypywanie się nasion) oraz lepiej adaptują się do lokalnych warunków.
2014-07-10, Agencja Prasowa Jatrejon
Jedną z podstawowych pasz stosowanych w żywieniu bydła mlecznego jest w naszym kraju niewątpliwie kiszonka z kukurydzy. Nie jest to roślina naszego klimatu, uprawiamy ją trochę "na siłę", ponieważ bywa zawodna i kapryśna w naszych warunkach.
2014-07-10, Timac Agro Polska
Odpowiednia wilgotność ziarna to jedna z cech, które decydują o jego jakości. Zbyt duża może prowadzić do uszkodzeń mechanicznych ziarna w trakcie żniw, rozwoju mikroorganizmów i grzybów podczas przechowywania, a w efekcie do obniżenia wartości rynkowej produktu.
2014-07-10, Serafin P.U.H.
Z roku na rok rośnie liczba zarejestrowanych odmian rzepaku ozimego między innymi zrestorowanych hybryd wyhodowanych w systemie Ogura. System ten oparty jest na liniach męsko-sterylnych i przywracającym płodność restorerze. Jest to ogólnie dostępny i aktualnie najczęściej stosowany przez większość liczących się europejskich hodowli system.
2014-07-08, Agencja Prasowa Jatrejon
Mikroelementy w uprawie marchwi są istotnym elementem w produkcji dobrej jakości tego warzywa. Do niedawna jeszcze zaniedbywano ten aspekt nawożenia lub traktowano go z mniejszą wagą w stosunku do nawożenia NPK.
2014-07-04, Agencja Prasowa Jatrejon
W dniu 7 lutego 2013 r. rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. "Trzy znaki smaku", której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2014-07-03, www.trzyznakismaku.pl
Jednym z groźniejszych gatunków owadów żerujących na plantacjach rzepaku jest słodyszek rzepakowy. W skrajnych przypadkach szkody spowodowane przez tego szkodnika mogą obniżyć plony nawet o kilkadziesiąt procent.
2014-07-02, Agencja Prasowa Jatrejon
Utrzymanie należytej czystości w gospodarstwie rolnym i hodowli zwierząt wymaga zastosowania odpowiednich urządzeń czyszczących. Chodzi o taki sprzęt, który równocześnie zapewni odpowiednią czystość oraz dezynfekcję maszyn i urządzeń, a także pomieszczeń gospodarskich i produkcyjnych.
2014-07-01, Biuro Prasowe Kärcher
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl