Aktualności z branży
Artykułów: 2765
Rozpoczynające się właśnie żniwa to jak co roku okres wzmożonego wysiłku rolników. Do końca sierpnia stałym elementem krajobrazu polskiej wsi będą kombajny oraz inne maszyny rolnicze pracujące w polu. Co zrobić, gdy leciwy bizon padnie ze starości lub gdy zabraknie paliwa do nowoczesnego traktora?
2014-07-16, Core PR
W dniach 11-13 września Augustów stanie się mleczarskim centrum Europy - przedstawiciele Komisji Europejskiej, rządów Polski, Niemiec, Francji, Holandii, szefowie branżowych organizacji mleczarskich i producenckich, zakładów i spółdzielni mleczarskich oraz partnerzy XII Forum z firm współpracujących z branżą dyskutować będą o przyszłości sektora rynku mleka w Polsce, Unii Europejskiej i na świecie.
2014-07-16, Biuro organizacyjne Forum Spółdzielczości Mleczarskiej
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w tym roku obchodzi 20 – lecie swojego powstania, z tej okazji Zarząd Związku ozdecydował się zorganizować I Krajową Wystawę Bydła Mięsnego w dniach 29 – 31.08.2014 roku w Centrum Wystawowo - Szkoleniowym w Sielinku k/ Poznania.
2014-07-16, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Podstawowym celem plantatorów rzepaku jest zwiększenie wydajności upraw - uzyskanie wysokich plonów o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Niestety, nawet restrykcyjne przestrzeganie prawidłowych zasad agrotechnicznych nie zawsze jest działaniem wystarczającym, zapewniającym sukces produkcji.
2014-07-15, Agencja Prasowa Jatrejon
Już od 2009 roku Syngenta prowadzi monitoring wylotu omacnicy prosowianki (Ostrinia nubilalis) najgroźniejszego szkodnika w uprawie kukurydzy.
2014-07-15, Syngenta Polska Sp. z o.o.
Duża koncentracja zbóż w strukturze upraw powoduje namnażanie się w glebie grzybów patogenicznych, wywołujących szereg groźnych chorób. Do najgroźniejszych zalicza się choroby podstawy źdźbła, zwane podsuszkowymi, określane czasem mianem "chorób płodozmianowych".
2014-07-11, martis.pl
Zadaniem hodowców jest stworzenie nowych odmian, które cechują się wysokim potencjałem plonowania, wydają plon lepszej jakości i posiadają korzystne, pożądane przez rynek cechy (wyższą zimotrwałość, lepszą tolerancję na choroby czy wyższą odporność na osypywanie się nasion) oraz lepiej adaptują się do lokalnych warunków.
2014-07-10, Agencja Prasowa Jatrejon
Jedną z podstawowych pasz stosowanych w żywieniu bydła mlecznego jest w naszym kraju niewątpliwie kiszonka z kukurydzy. Nie jest to roślina naszego klimatu, uprawiamy ją trochę "na siłę", ponieważ bywa zawodna i kapryśna w naszych warunkach.
2014-07-10, Timac Agro Polska
Odpowiednia wilgotność ziarna to jedna z cech, które decydują o jego jakości. Zbyt duża może prowadzić do uszkodzeń mechanicznych ziarna w trakcie żniw, rozwoju mikroorganizmów i grzybów podczas przechowywania, a w efekcie do obniżenia wartości rynkowej produktu.
2014-07-10, Serafin P.U.H.
Z roku na rok rośnie liczba zarejestrowanych odmian rzepaku ozimego między innymi zrestorowanych hybryd wyhodowanych w systemie Ogura. System ten oparty jest na liniach męsko-sterylnych i przywracającym płodność restorerze. Jest to ogólnie dostępny i aktualnie najczęściej stosowany przez większość liczących się europejskich hodowli system.
2014-07-08, Agencja Prasowa Jatrejon
Mikroelementy w uprawie marchwi są istotnym elementem w produkcji dobrej jakości tego warzywa. Do niedawna jeszcze zaniedbywano ten aspekt nawożenia lub traktowano go z mniejszą wagą w stosunku do nawożenia NPK.
2014-07-04, Agencja Prasowa Jatrejon
W dniu 7 lutego 2013 r. rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. "Trzy znaki smaku", której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2014-07-03, www.trzyznakismaku.pl
 
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce używania plików Cookies. Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia.
tel./fax +48 52 34 609 34 | e-mail: redakcja@rolnictwo.com.pl