1. Jęczmień browarny.
2. Najwyższy plon w doświadczeniach jakościowych.
3. Wyśmienita zdrowotność liści (szczególnie odporność na mączniaka prawdziwego i rynchosporiozę).
4. Bardzo korzystne właściwości słomy.
5. Zalecany we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce.
6. Odmiana krótkosłoma, o wysokiej gęstości łanu i dobrej odporności na wyleganie.
7. Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
8. Zalecany siew od początku do końca marca. W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew.
9. Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu: 300 -350 ziaren kiełkujących/m², tj. 150-170 kg/ha.
10. Ze względu na wyśmienitą odporność na wyleganie odmiany Quench, można przy normalnie rozwijającej się gęstości łanu ograniczyć lub pominąć regulatory wzrostu.
11.W związku z bardzo dobrą odpornością odmiany na choroby grzybowe w warunkach występowania niwielkiej presji chorób, ochronę można ograniczyć do 1 zabiegu zapewniającego plon i jakość. Należy go w takim przypadku wykonać w fazie BBCH 39/49 od stadium języczka liścia flagowego do otwarcia się pochwy liściennej. W przypadku występowania dużej presji chorób ochronę należy przeprowadzić w technologii dwuzabiegowej. Pierwszy zabieg w fazie BBCH 31 – 32 (1 kolanko co najmniej 1 cm nad węzłem krzewienia do fazy : 2 kolanko co namniej 2 cm nad kolankiem pierwszym) a drugi zabieg w fazie BBCH 69 – 71 ( koniec kwitnienia do fazy dojrzałości wodnej: pierwsze ziarniaki wodniste, osiągnęły połowę wielkości).