

Odpowiednio dobrana zawartość makroelementów i mikroskładników pokarmowych zapewnia prawidłowy wzrost i plonowanie roślin, zapobiega ich chorobom. Natomiast potas w postaci siarczanowej szczególnie korzystnie wpływa na jakość plonu.
Zasady stosowania:
Zaleca się równomierne rozsianie nawozu na powierzchni przeznaczonej do uprawy warzyw albo w międzyrzędzia.
Pod drzewa i krzewy stosować nawóz w promieniu nieco większym od zasięgu korony.
W okresie wegetacji nie rozsiewać nawozu na mokre liście.
Dawki:
| Uprawiane rośliny | W zależności od zawartości fosforu w glebie | ||
| Wysoka | Średnia | Niska | |
| Warzywa w uprawie gruntowej | 9 | 15,5 | 22 | 
| Fasola, groch, rzodkiewka | 4,5 | 5 | 5,5 | 
| Truskawki | 3,5 | 5,75 | 8 | 
| Porzeczki, agrest | 9 | 13,5 | 18 | 
| Maliny | 8 | 11 | 14 | 
| Młode drzewa owocowe (dawka pod jedno drzewo) | 0,6 | 0,9 | 1,2 | 
| Stare drzewa owocowe (dawka pod jedno drzewo) | 1,2 | 1,3 | 1,4 |