

Zawarty w nawozie bentonit (pH>7), dzięki swoim właściwościom pęcznienia w kontakcie z wodą, powoduje rozdrobnienie siarki.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny. Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
Funkcje siarki w rozwoju roślin:
Zalecane jest wysiewanie nawozu jesienią, wiosną zaś pod szybko rosnące uprawy zbóż, kukurydzę i warzywa.
Nawóz należy wymieszać z glebą.
Dawki:
| Uprawiane rośliny | Dawka (kg/ha) |
| rzepak ozimy | 20-40 |
| kapustne | 10-40 |
| pszenica | 15-20 |
| rzodkiewka | 35-40 |
| jęczmień | 10-15 |
| cebulowate | 10-15 |
| burak cukrowy | 30-35 |
| marchew | 10-15 |
| kukurydza | 15-20 |
| burak czerwony | 10-30 |
| groch | 15-20 |
| pomidory | 10-30 |
| lucerna | 15-20 |
| fasola | 5-10 |