Zawarty w nawozie bentonit (pH>7), dzięki swoim właściwościom pęcznienia w kontakcie z wodą, powoduje rozdrobnienie siarki.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny. Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
Funkcje siarki w rozwoju roślin:
Zalecane jest wysiewanie nawozu jesienią, wiosną zaś pod szybko rosnące uprawy zbóż, kukurydzę i warzywa.
Nawóz należy wymieszać z glebą.
Dawki:
Uprawiane rośliny | Dawka (kg/ha) |
rzepak ozimy | 20-40 |
kapustne | 10-40 |
pszenica | 15-20 |
rzodkiewka | 35-40 |
jęczmień | 10-15 |
cebulowate | 10-15 |
burak cukrowy | 30-35 |
marchew | 10-15 |
kukurydza | 15-20 |
burak czerwony | 10-30 |
groch | 15-20 |
pomidory | 10-30 |
lucerna | 15-20 |
fasola | 5-10 |