Na przełomie września i października odbędzie się 35. edycja Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Jaki potencjał dla wystawców prezentują targi?
2019-05-07, Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o.
Krzysztof Kowalski , rolnik ze wsi Winniki w województwie mazowieckim, został zwycięzcą konkursu Rural Inspiration Awards w kategorii Środowiska i działania na rzecz klimatu.
Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.
W tym sezonie wielu rolników kończy już sadzenie ziemniaków. Aura im sprzyja. Podstawowym czynnikiem określającym moment sadzenia jest temperatura gleby - na głębokości 10 cm powinna wynosić 6-8 stopni C, a temperatura powietrza powinna sprzyjać rozwojowi roślin.
Od 2016 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi konsekwentne działania na rzecz zwiększania udziału polskich podmiotów w projektach z obszaru rolnictwa i biogospodarki, realizowanych w ramach Programu Horyzont 2020.
Mimo, że od konferencji poświęconej suszy minął już miesiąc, w środowisku rolniczym wciąż jest głośno o spotkaniu, a temat suszy podejmowany jest coraz częściej i śmielej.