Krzysztof Kowalski , rolnik ze wsi Winniki w województwie mazowieckim, został zwycięzcą konkursu Rural Inspiration Awards w kategorii Środowiska i działania na rzecz klimatu.
Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.
W tym sezonie wielu rolników kończy już sadzenie ziemniaków. Aura im sprzyja. Podstawowym czynnikiem określającym moment sadzenia jest temperatura gleby - na głębokości 10 cm powinna wynosić 6-8 stopni C, a temperatura powietrza powinna sprzyjać rozwojowi roślin.
Od 2016 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi konsekwentne działania na rzecz zwiększania udziału polskich podmiotów w projektach z obszaru rolnictwa i biogospodarki, realizowanych w ramach Programu Horyzont 2020.
Mimo, że od konferencji poświęconej suszy minął już miesiąc, w środowisku rolniczym wciąż jest głośno o spotkaniu, a temat suszy podejmowany jest coraz częściej i śmielej.
W terminie od 18 marca do 8 kwietnia Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej prowadzi nabór w ramach XXIII edycji konkursu wniosków Samorządowego Programu Pożyczkowego.